Кратка биография на Хавиер Бардем

Хавиер Бардем
Снимка: Getty/Guliver

Лилия Огнянова

Хавиер Бардем (на испански Javier Ángel Encinas Bardem) е испански актьор, успял да пробие в Холивуд.

Той е носител на награди "Оскар" и "Златен глобус".

Роден е в Испания на 1 март 1969 г. в семейство на актьори. Започва да се снима в киното още на 6-годишна възраст.

Като тийнейджър получава роли все на сексапилни, романтични момчета в различни сериали и филми, но в един момент започва да отказва тези предложения, за да не стане разпознаваем единствено като сладникав младеж.

Той се появява в най-различни образи на големия екран, като не се притеснява да изиграе сериен убиец психопат, гангстер или подобна роля. Даже ги приема като предизвикателства. Също като съпругата си – Пенелопе Крус, той не се плаши да изиграе физически грозен персонаж, защото смята, че това е по-голямо предизвикателство за него като актьор.

Ролята, с която пробива в Холивуд, е във филма "Before Night Falls" (2000 г.). Именно за това свое изпълнение получава и номинация за "Оскар".

Златната статуетка получава няколко години по-късно за най-добра мъжка второстепенна роля в изпълнението си във филма на братята Коен "Няма място за старите кучета".

За разлика от много други свои известни холивудски колеги, Хавиер е минавал под венчило само веднъж. Той е женен за своята сънародничка Пенелопе Крус. И за двамата това е първи брак.

Церемонията се състоя през юли 2010 г. Към момента двамата имат едно дете – Лео, и очакват раждането на второ, след като Пенелопе официално потвърди, че е бременна.

Освен към актьорството, Бардем има слабост и към рисуването. Той дори е изучавал професионално живопис в академия по изкуствата в Мадрид.

Цялото му семейство – майка, баща, брат и сестра, са също актьори и се случва да се появяват заедно в едни и същи филми.

Интересното е, че Хавиер е добър приятел с бившия приятел на съпругата си – Том Круз.

Негов цитат е: "Толкова се страхуваме да говорим за смъртта, че хората умират в мълчание. Трябва да се говори публично за това."

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти