Феминистка под прикритие в „Плейбой“: невероятната история на Глория Стейнем

На днешната дата преди 6 години ни напусна легендарният плейбой Хю Хефнър.

Днес ще ви разкажем историята на една жена, която дръзва да направи това, което никоя с нейните разбирания по онова време не би си и помислила - да се съблече и да стане Плейбой Зайче.

Глория Мари Стейнем е родена на 25 март 1934 година. Американска феминистка икона, социален и политически активист. Основател на „New York magazine“. Впоследствие става политически лидер и една от най-важните представителки на феминизма от втората вълна и движението за права на жените през 60-те и 70-те.

През 1963-та се изявява с разследваща статия за това, как са третирани жените в „Плейбой“. Историята ѝ е екранизирана във филма „Bunny's tale“. Но нека дапочнем отначало.

Хю Хефнър предизвиква сексуалната революция през 60-те със своето емблематично списание. След като започва да публикува есетата си, които нарича "Провъзгласяване на еманципацията на сексуалната революция", дръзката Глория решава да обори твърденията му и да докаже, че "Плейбой" е рай, но само за мъжете.

Красивата журналистка кандидатства за обява, според която в един от клубовете търсят "момичета с приятна външност между 21 и 24 години". Изискване за явяване на интервю за работа е носенето на бански костюм или трико.

"Как свалям жените ли? С изречението „Казвам се Хю Хефнър“

Активистката променя идентичността си - новото ѝ име вече е Мари Катрин Охс, изважда няколко години от реалната си възраст и представя фалшиво CV, според което има голям опит като танцьорка и хостеса в лондонски заведения:

Тя живее в апартамента ми, по-млада е от мен с 4 години. Мари е родена на същата дата и е учила в същата гимназия и същия колеж. Но, за разлика от мен, не робува на академичната среда.

Опредметяването на женската ѝ природа започва още преди началото на интервюто за работа. Охраната я посреща с умилително "Здравей, мило Зайче Байче". Интервюиращият настоява няколко пъти да си свали палтото. Критикувана е заради възрастта си - оказва се, че дори фалшивите 24 години вече са прекалено много. Останалите кандидатки за мястото носят единствено бикини и сатенени високи токчета в лавандулов цвят. Принудени са да чакат с часове. Правят им снимки с фотоапарат за моментни снимки.

В крайна сметка Глория трябва да облече син костюм на Плейбой Зайче. По-късно споделя за преживяването:

Костюмът беше толкова тесен, че ципът защипваше кожата ми, докато жената се опитваше да ме закопчае. Каза ми да си глътна корема. Опита отново. Неуспешно. Направи крачка назад и ми отправи критичен поглед. Долната част беше изрязана толкова високо, че разкриваше онази част от тялото ми, която не беше потъмняла от слънцето.

И докато Глория се опитва да свикне с новата визия, асистенката започва да пълни чашките на костюма с торбички за химическо чистене. Впоследствие активистката научава, че и други интересни заместители вършат добра работа - чорапи, агнешка вълна, копринени шалове и, разбира се, заешки опашки. 

В крайна сметка журналистката под прикритие успява да покрие изискванията и е назначена. Докато успява да удължи крайните срокове за представяне на важни документи като акт за раждане, на Глория ѝ се налага да премине през няколко "формалности". Една от тях е профилактичният преглед "отвътре и отвън". Когато иска обяснение за това изискване, получава отговор: "Защото е безплатно и е добре за всички".

Е, изглежда, че постоянното събличане и обличане на дрехи все още не е приключило, а и тя тъкмо започва да свиква.

Подготовката продължава с насоки за гримиране, лекции, задължителна литература и писмен тест (въпреки че Глория се опитва да изкара "реалистична" оценка и преднамерено отговаря грешно на някои въпроси, все пак получава най-високия резултат). 

Глория Стейнем успява да проникне в дълбините на този свят, където никой друг външен човек не е стъпвал. Вижда как зад привлекателната и усмихната външност на Зайчетата се крият уплашени момичета, които са обект на ужасяващи заплахи. Заплатата, която получават, също е много под обещаната сума. Единствената причина за 50-те долара седмично е тогавашната правна рамка в Ню Йорк за минимална заплата. Голяма част от бакшишите също се предават на работодателя. В резултат на всичко това зачестяват честите кражби на пари от шкафчетата, а шофьорите на Зайчетата им предлагат различни възможности за допълнителен доход.

Феминистката прекарва един месец в тази обстановка, притисната в неудобната разголена униформа:

Краката ми бяха толкова подути от миналия ден, че едва успявах да си обуя обувките. Слагах марля в най-долната част, където костюмът силно се впиваше в кожата ми.

Въпреки краткото време, през което работи, Глория е принудена да отиде на преглед при ортопеда, който работи и с другите Зайчета, и чува от него следното:

С такава работа краката ти ще станат с няколко номера по-големи. 

В крайна сметка страховете ѝ да бъде разкрита или да срещне хора, които познава, не се оправдават. Доказва, че е готова на всичко в името на качествената журналистика и отразяването на важни социални явления.

Материалът е публикуван за списание "Show" и разкрива подробности за атмосферата в клуб "Плейбой", Ню Йорк (работи до 1986-та година, открит е отново през 2018-та за не повече от година). Приет е от аудиторията с голям интерес. Някои дори наричат тази инициатива "революция" и "поглед отдолу на империята на Хю Хефнър". 

"Как свалям жените ли? С изречението „Казвам се Хю Хефнър“

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти