Фатална и вечна: иконата на златната холивудска ера Марлене Дитрих

Днес честваме рождението на великата Марлене Дитрих.

Известна със своя сексапил и продължителна кариера, тя е олицетворение на фаталната жена и е една от най-бляскавите фигури на своето време.

Мария Магдалене Дитрих е родена на 27 декември 1901 г. в Шьонеберг, Берлин. Баща ѝ умира, докато бъдещата актриса е все още много млада, а майка ѝ се омъжва повторно.

Вижте уникални снимки на Магдалене Дитрих в нашата галерия, заедно с някои от любимите ни нейни цитати ►►►

Докато расте, Марлене учи френски и английски в частно училище.

Освен това взима и уроци по цигулка с надеждата да стане професионална цигуларка. 

В тийнейджърските си години Дитрих се отказва от музиката в преследване на актьорското майсторство. Посещава драматичната академия „Мак Райнхарт“ и скоро започва с малки роли на сцената и в немски неми филми.

По време на снимките на филма „Трагедията на любовта“ от 1923 г., Марлене се запознава с продуцента на филма Рудолф Зибер, за когото по-късно се омъжва. Ражда им се дъщеря - Мария Елизабет, единственото дете на Дитрих. По-късно Марлене и Рудолф се разделят, но никога не се развеждат.

Кариерата на Марлене в Германия започва да се развива в края на 20-те години на миналия век.

Дитрих става част от първата германска филмова продукция, в която се говори - „Синият ангел“ от 1930 г. Във филма Марлене се превъплъщава в кабаретна певица и танцьорка.

Марлене Дитрих
Снимка: Getty

Благодарение на своята външност, изискани обноски и стил, ролята сякаш е правена за огнената Марлене. Тя се превръща в звезда в САЩ. 

През 1930-та година след успеха на „Синият ангел“ следва „Мароко“, чиято роля във филма, носи на Марлене единствената ѝ номинация за „Оскар“.

В средата на 50-те след залеза на филмовата ѝ кариера, Марлене се отдава на пеенето и обикаля целия свят от Лас Вегас до Париж. 

Марлене Дитрих
Снимка: Getty

До средата на 70-те Марлене вече се отказва от кариерата си.

Мести се в Париж, където прекарва остатъка от живота си в почти пълно уединение, като допуска само дъщеря си и няколко служители в своя апартамент. Марлене Дитрих умира на 6 май 1992 г. в дома си в Париж от бъбречна недостатъчност. 

Тя остава една от най-забележителните фигури на своето поколение със своя неподправен чар, талант и визия на фатална жена. 

Вижте уникални снимки на Магдалене Дитрих в нашата галерия, заедно с някои от любимите ни нейни цитати ►►►

Марлене Дитрих
Снимка: Getty

Още интересни статии, които да прочетете:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти