Елизабет Втора нарушава традиция за погребението на съпруга си, за да спести неудобството на принц Хари

принц Хари кралица Елизабет
Снимка: Getty

Бъкингамският дворец сподели нови подробности за предстоящото погребение на принц Филип в параклиса „Сейнт Джордж“ в замъка Уиндзор, което ще се състои тази събота.

От официалната заповед, издадена в четвъртък, става ясно, че братята принц Уилям и принц Хари ще се намират зад ковчега на дядо си по време на шествието, но няма да вървят един до друг. Братовчед им Питър Филипс, синът на принцеса Ан, е разпределен между тях.

За второто шествие в параклиса принц Уилям ще върви редом до Питър, като зад тях ще бъдат принц Хари и Дейвид Армстронг-Джоунс, син на принцеса Маргарет и Антъни Армстронг-Джоунс.

Говорител на Бъкингам заяви, че заповедта за шествието е „практическа промяна, а не изпращане на сигнал“. „Това е погребение и няма да бъдем въвлечени в представи за драма. Условията са договорени и представляват желанията на Нейно Величество“, предават от People.

За разлика от обичайната традиция, членове на кралското семейство този път няма да носят военни униформи по време на погребение. Смята се, че с това решение кралица Елизабет иска да спести неудобството на принц Хари, който беше лишен от военните си титли след оттеглянето като старши член на кралското семейството заедно със съпругата му Меган Маркъл.

принц Хари кралско семейство
Снимка: Getty

Принц Хари служи в британската армия в продължение на десетилетие, но загуби трите си почетни военни титли - генерал-капитан на кралските морски пехотинци, почетен въздушен командир на Кралската военновъздушна база Хонингтон и главен комодор в Кралското военноморско командване.

Според Tatler херцогът на Съсекс е имал желание да облече униформата от стария си армейски полк, която носи и в сватбения си ден през 2018 г. Като бивш капитан от Домакинската кавалерия обаче той би имал право да носи само костюм с медалите, получавани по време на задълженията му или от кралицата.

Докато принц Хари се изолира след пристигането си във Великобритания, според редица чуждестранни издания той е осъществил контакт с членове на семейството си, за „спре всякакви спорове“.

Източник на Entertainment Tonight твърди, че херцогът на Съсекс и принц Уилям са разговаряли по телефона, докато друг вътрешен човек казва пред The Mirror, че Хари е говорил също с принц Чарлз, принцеса Беатрис и принцеса Юджини в опит да гарантира, че драмата по време на погребението на принц Филип в събота ще бъде избегната.

„Въпреки всичко случило се и раните, които са все още са пресни, всички се надяват, че спорове ще бъдат запазени за друг ден“, твърди източникът на The Mirror. „Тук става въпрос херцогът да получи изпращането, което заслужава, заобиколен от семейството си.“

30 кралски скандала, които разтърсиха монархията

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти