Edna златна легенда на 77 - честит рожден ден на Нешка Робева!

На 26 май своя 77-ми рожден ден празнува голямата българска гимнастичка и треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева. Родена през 1946 година в Русе, тя завършва хореографско училище, а после и ВИФ (днес НСА).

В края на 60-те и началото на 70-те години се състезава в националния отбор по художествена гимнастика със старши треньор Жулиета Шишманова. В продължение на дълги години е конкурентка на легендата Мария Гигова. Най-големите ѝ успехи обаче идват като треньор след края на нейната кариера.

Нешка Робева: "Аз повече нямам място в този спорт!"

Като състезателка взима участия в 4 световни първенства - 1967, 1969, 1971, 1973 година. От тях има общо 7 медала. Повече от 20 години - през периода (1976-1999), е старши треньор на българския национален отбор по художествена гимнастика.

За почти 25 години треньорска дейност, нейните възпитанички завоюват 294 медала, сред които 7 абсолютни световни и 10 европейски титли.

Възпитаничката на Нешка Робева Мария Петрова е неизменно първа на три поредни световни първенства - Аликанте '93, Париж '94 и Виена '95 , с което повтаря успеха на Мария Гигова.

Дъщерята на Нешка Робева: Трябва да правя много повече от другите, за да се докажа

Робева поставя няколко спектакъла, които се радват на изключителна популярност в страната и в чужбина. Най-известните са "Два свята" и "Орисия", които се играят включително зад граница.

За изключителни постижения в работата си Робева е носител на почти всички държавни отличия, както и на грамота за принос към световния женски олимпийски спорт.

Нешка Робева
Снимка: БГНЕС

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти