Честит рожден ден на Том Ханкс - любимецът на Холивуд става на 64!

Том Ханкс
Снимка: Getty

Том Ханкс е роден на 9 юли 1956 г. в град Конкорд, Калифорния. Баща му, Амос Мефорд Ханс, е пътуващ готвач с британски произход, а неговата майка, Джанет Мерилин, работи в болница. Нейният произход е от Португалия, като фамилията на нейното семейство е Фрага. Родителите му се развеждат през 1960 г., като Ханкс заедно с брат си Лари и сестра си Сандра отиват да живеят с баща си, докато най-малкото дете на фамилията, Джим, остава при майка си. По-големият му брат е професор по ентомология в Илинойския университет, а по-малкият е актьор и продуцент.

По време на ученическите си години Ханкс не изпъква сред своите ученици и рядко прави впечатление на своите учители. Пред списание „Ролинг Стоунс“ той споделя:

„Аз бях от непопулярните деца. Бях ужасно, а дори и болезнено срамежлив. В същото време обаче аз бях човекът, който подхвърляше забавни реплики, докато гледахме филми в клас. Не съм има проблеми или неприятности. Аз винаги бях добро, послушно и разумно момче.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Big Day for Skyline High School in Oakland, CA! Glad to be a part of it! Hanx, ‘74.

A post shared by Tom Hanks (@tomhanks) on

Той участва в училищни постановки, измежду които South Pacific, по време на обучението си в гимназията „Скайлайн“ в Оукланд, Калифорния Ханкс се записва да учи актьорско майсторство в колежа „Chabot“ в Хейуърд, Калифорния, а след две години се премества в Държавния калифорнийски университет.

В студентските си години Ханкс се запознава Винсънт Даунинг, директор на театралния фестивал „Great Lake“ в Кливланд, Охайо. След предложение от него Том Ханкс участва като стажант в представленията. Стажът му продължава три години, като по време на престоя си актьорът се запознава с почти всички аспекти на театралните продукции: осветление, декори и организация на постановките. Впоследствие това се оказва една от причините той да прекъсне следването си в университета. По това време той е удостоен с наградата за най-добър актьор на Асоциацията на критиците в Кливланд за превъплъщението му в Протей в шекспировата комедия „Двамата веронци“ през 1978 г. Това е едно от малкото участия на Том Ханкс, в които той играе ролята на злодей.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tom Hanks fans ⁦⁦😍 (@tomhanksfanworld) on

От 1978 г. Ханкс е женен за американската актриса Саманта Люъс (1952 – 2002). Съвместният им живот продължава до 1987 г., когато се развеждат. От първия си брак Ханкс има син и дъщеря - Колин Ханкс, роден през 1977 г., който е актьор, и Елизабет Ан, родена през 1982 г.

През 1988 г. Ханкс сключва брак с актрисата Рита Уилсън, която е от българо-гръцки произход. Нейното рождено име е Маргарита Ибрахимова, а баща ѝ Хасан Халилов Ибрахимов е родом от село Брещене. Двамата първоначално се срещат по време на снимките на телевизионното шоу „Bosom Buddies“, но връзката им започва при заснемането на историческия филм „Доброволци“. Том и Рита имат двама сина: Честър Марлон, роден през 1990 г., който има дребна роля по време на студентските си години в Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп, и Труман Теодор, роден през 1995 г.

32 години любов: най-милите моменти на Том Ханкс и Рита Уилсън

Ханкс подкрепя програмата за човешки полети в космоса на НАСА и е член на Американското звездно общество. Той споделя, че като малък е мечтаел да стане космонавт, но, както сам казва, не е имал нужните математически познания. 

През 2006 г. Американската комическа фондация удостоява Ханкс с наградата „Дъглас Мороу“, която се присъжда ежегодно на личности или организации, които имат съществен принос за повишаване на осведомеността на обществото за космическите програми.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tom Hanks fans ⁦⁦😍 (@tomhanksfanworld) on

През юни 2006 г. Ханкс е приет за почетен член на „Залата на славата“ на рейнджърите от американската армия, в знак на признателност към негово въплъщение в ролята му на капитан Джон Милър във филма "Спасяването на редник Райън". Въпреки че не успява да присъства на церемония за приемането му, той е първият актьор, удостоен с подобна чест.

На името на актьора е кръстен астероидът 12818 Tomhanks, открит през 1996 г. от наблюдателя Кит Пийк.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tom Hanks fans ⁦⁦😍 (@tomhanksfanworld) on

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти