97 години от смъртта на Иван Вазов, Партиарха на българската литература

На днешната дата през 1921 година умира Иван Вазов. Нека почетем паметта му със спомени за живота и приноса му към българската литература:

Академик Иван Вазов е български поет, писател, драматург и народен будител, наричан често „Патриарх на българската литература“. Творчеството на Вазов е отражение на две исторически епохи – Възраждането и следосвобожденска България.

Иван Вазов е академик на Българската академия на науките и министър на народното просвещение от 7 септември 1897 год. до 30 януари 1899 год. от Народната партия. 

Иван Минчов Вазов e роден на 9 юли 1850 година в градчето Сопот, в заможното семейство на Минчо Вазов. Вазов има четирима братя. Генералите Георги и Владимир, политикът Борис и лекарят Кирил. Има и две сестри Ана и Въла.

Баща им бил търговец, който твордо стои зад идеите на възраждането и подкрепя идеята за национално освобождение. Със своят твърд характер успява сериозно да повлияе на своите синове, които отрастват, обичайки родината си.

С подкрепата на баща си Иван Вазов завършва местното училище и развива голям интерес към образованието. Учителят му го запознава с руската литература, от която бъдещият писател е силно впечатлен. На 15 години Вазов продължава обучението си в Калофер, където негов учител е Ботьо Петков, бащата на Христо Ботев.

Там Вазов учи гръцки и турски език и се запознава с френската литература. Тласкан от желанието да се развива, Иван скоро се премества в Пловдив. Там интересът му към културата на Франция се засилва и започва да учи френски.

г
Снимка: Pinterest

След няколко години младежът получава писмо от Сопот, в което майка му го вика, за да продължи занаята на баща си. Иван обаче отказва, той вече пише стихове и няма никакво желание да се занимава с търговия. През 1870 г., когато Вазов е на 20, излиза първото му печатано произведение – стихотворението „Борба“.

г
Снимка: Pinterest

Попрището, което Иван си избира, предизвиква семейни проблеми. С течение на времето майката – Съба се пречупва и приема, а дори и покровителства делото на своя син. Бащата обаче остава недоволен, тъй като е твърдо решен да завещае търговията именно на младия Иван. Затова Минчо Вазов решава да действа и го изпраща във Влашко.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

През декември най-много ми се...

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент