„Аз съм героят, който няма амбициите да ви се хареса“: 6 години без Алън Рикман

Алън Рикман
Снимка: Getty

Алън Рикман – недоброжелателният професор Снейп от филмите за Хари Потър е един от най-уважаваните британски телевизионни и театрални актьори, известен по целия свят с ролите си в толкова различни филми като „Умирай трудно”, „Боб Робъртс”, „Galaxy Quest” и „Наистина любов”.

Рикман е роден на 21 февруари 1946 година в Южен Хамърсмит, Лондон в семейство от работническата класа. Майка му Маргарет Дорийн Роус е домакиня, а баща му Бърнард Рикман работи в завод. Майката на Рикман е от Уелс и е методистка, а баща му произхожда от ирландско католическо семейство.

Алън има по-голям брат Дейвид, роден в 1944 година и занимаващ се с графичен дизайн, и по-малък брат Майкъл, роден през 1947 година, работещ като треньор по тенис, както и по-малка сестра Шелия, родена през 1949 година. Рикман посещава училище в Актън, в което се преподава по метода на Монтесори. 

Алън Рикман
Снимка: Getty

Когато Алън е на 8 години, баща му умира. Майката на Рикман се омъжва отново, но се развежда след три години. По-късно Рикман казва, че майка му има само една любов в живота си. Алън се отличава в училище в калиграфията и акварелното рисуване и печели стипендия в средно училище в Лондон, където започва да се занимава с драма.

След това Рикман посещава Колежа за изкуство и дизайн към Университета за изящни изкуства в Лондон, а след това следва в Кралския колеж за изкуство. Това образование му позволява да работи като графичен дизайнер за радикалния вестник „Нотинг Хил Хералд“, което той смята за по-сигурен занаят от актьорството.

Алън Рикман
Снимка: Getty

След като завършва, заедно с приятели Рикман отваря студио за графичен дизайн, наречено „Графити“, но след 3 години успешен бизнес той решава да се заеме професионално с актьорство. Алън пише до Кралската академия за драматично изкуство, молейки за прослушване, след което е приет и посещава академията от 1972 до 1974 година.

Докато следва там, разучава творбите на Шекспир и за да се издържа работи като декоратор при сър Найджъл Хоторн и сър Ралф Ричардсън, като печели няколко награди.

Алън Рикман
Снимка: Getty

Алън Рикман е известен с участието си в телевизионни продукции, кинопродукции и с театралните си роли. Играе в поставената на Бродуей пиеса Private Lives през 2002 година и за ролята си е номиниран за втори път за награда „Тони“, след като през 1987 година за пръв път е номиниран за ролята си в пиесата „Опасни връзки“ (Les Liaisons Dangereuses). Рикман участва в пиесата на Тереса Ребек„Семинар“ (Seminar), поставена на Бродуей през 2011 година.

Умира на 14 януари 2016 г. в Лондон от рак на панкреаса.

Споделяме с вас няколко незабравими цитата от британския актьор:

12 вдъхновяващи цитата от невероятния Алън Рикман

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти