„Най-парадоксалното у мен е, че страданието ми носи щастие“ – 44 години без Петя Дубарова

Петя Дубарова
Снимка: Издателство „Либра Скорп“

Младата Петя Дубарова е смятана за обещаващ поетичен талант, у когото някои виждат следващата Елисавета Багряна или Маргарита Петкова.

На 4 декември 1979 г., близо 5 месеца преди да навърши 18 години, Петя се самоубива в дома си в Бургас със сънотворни хапчета. Оставя предсмъртна бележка със следния текст:

„Измамена

Младост

  Прошка

   Сън

  Спомен

Зад стените на голямата къща

ТАЙНА“

Никой досега не е успял да разгадае истински посланието на Петя, закодирано в тези подредени една под друга думи. Както и никой не може да даде сигурен отговор на въпроса защо това крехко, но красиво и много жизнерадостно момиче избира смъртта пред това да изживее битието си на поетеса и жена на земята.

Въпреки краткия си живот поетесата оставя след себе си около 200 стихотворения, 50-60 произведения в проза, десетки художествени преводи на песни на „Бийтълс“, „Би Джийс“, „Смоуки“ и „Пух“.

След едно бригадирско лято, когато свободолюбивата и отворена към света поетеса започва да се чувства все по-неразбрана от околните, и с наближаването на първия учебен ден записките на Петя стават все по-мрачни и тъжни. Един път тя пише:

„Най-парадоксалното у мен е, че страданието ми носи щастие. Има нещо велико в страданието, нещо извисяващо… Как си представям страданието – неонова светлина, две необикновено красиви очи, тъжно-спокойни, незагледани, някаква доброта, молба, признание в тях, от неона изглеждат черни, а може би са кафяви, сини – не! Тъжно съгласие, не примирение, а съгласие с вече изживяното! И две ръце, голи до лактите, които стискат висока чаша бира. Това е страдание. Аз съм виждала страданието. То е било съвсем близо до мен – на съседната маса. И как съм го пожелавала само!“

В гимназията на Петя се въвежда дисциплина „Практика в биреното производство“, а във фабриката, която произвежда популярното някога „Бургаско пиво“, се случва инцидент, който бележи завинаги живота ѝ.

За него има две версии: според едната, през нощта, когато Петя е дежурна във фабриката, спира токът. Тя драснала клечка кибрит, за да види какво се случва с брояча на бутилките. Покритието на пластмасовия брояч обаче се деформира от огънчето. Отговорникът, който бил на смяна, счупил брояча умишлено и ѝ казал да е спокойна, защото и без това машината отчитала погрешно бутилките и за по-сигурно броели бутилките и на ръка.

Според втората версия, Петя заедно с приятеля си Владимир изпълнявали производствената си практика на машината за бутилиране на бира. Тя, без да иска, бутнала пластмасовата частица на бутилковия брояч и той се повредил. Владимир се опитал да я закрепи с кибритена клечка, но не успял и бутилките започнали да влизат неотчетени в склада. Независимо от това какво точно се е случило, произшествието има страшни последици за ранимата и чувствителна млада поетеса.

Стига се до огромен скандал в предприятието, а фабричното ръководство обвинява Петя Дубарова в саботаж и пише писмо до директора на гимназията. Служители от МВР разследват случая.

Учителите, част от които недолюбват Петя, констатират, че тя умишлено е счупила брояча, за да се отърве от досадното занимание. За училищното ръководство това е удобен повод да смаже крехката й душа и го прави. Преподавателката, която е и отговорничка за производствената практика, пише докладна до директора с предложение да намалят поведението на Петя заради „престъплението“, което е извършила. А и това не и е първото „провинение” като комсомолка в престижната гимназия. Големите „провинения” на Петя от изминалата година били, че понякога ходи с разпусната коса, а под престилката й се виждала червена блузка.

От писателските среди са я готвили да учи литература в Москва след като завърши гимназия. Пътят към това обаче ще бъде прекъснат, ако няма нужното поведение. Именно тогава я сполетява фаталното наказание – намаляване на поведението й от примерно на добро, с една единица.

Повече от месец Петя е предупреждавана, че ще  намалят поведението ѝ, викат я непрекъснато в дирекцията и искат от нея да твърди, че е виновна за счупената незначителна част от брояча във фабриката. Натискът за чувствителното момиче е огромен, а подобно наказание за нея е истински удар върху психиката.

На 3-ти декември 1979 г. класната ѝ съобщава за намаленото поведение. Това е шок за чувствителното момиче, което е отличничка, поетеса и комсомолската активистка. За нея е ужасяващо не толкова, че са намалили поведението й, а че не са й повярвали.

Петя отчаяна се връща вкъщи след часовете и споделя с родителите си, които я утешават. После  изпраща родителите си, които са втора смяна на работа и отива до аптеката и си купува диазепам и амитриптилин. На пишещата машина написва предсмъртното си стихотворение.

Действията ѝ категорично и ясно показват нейната интелигентност и желанието не просто да инсценира отчаяние, а наистина да приключи с живота. През нощта на 3 срещу 4 декември дежурният екип в бургаската болница се бори за живота на Петя, която вече е в кома.

Цяла нощ лекарите правят промивки, които обаче се оказват напразни. Сутринта на 4 декември 1979 г. Петя умира.

Почти цял месец в знак на протест всички ходят с бели ленти на реверите си, изразяващи скръбта по младата Петя и обвинение срещу учителите, които са косвените ѝ убийци.

С решение на Министерски съвет и със съгласието на родителите къщата, в която е живяла поетесата, днешната ул. „Гладстон” 68, е освободена и новоизградена като дом-музей „Петя Дубарова“, открит на 7 август 1995 г. Автентично е пресъздадена и личната стая на Петя Дубарова. В края на 2010 г. в Морската градина на родния ѝ град е открит паметник на бургаската поетеса, загинала трагично в разцвета на своята младост.

Прочетете няколко от най-любимите ни стихотворения от Петя Дубарова:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти