"Винаги съм наклонен да вярвам на хората, да виждам и да търся у тях преди всичко доброто" - великият Йордан Йовков

йордан йовков
Снимка: bulgarianhistory.org

Със сигурност помните как сте изучавали неговите увлекателни разкази в училище. Йовков е от онези автори, които стават любими на цели поколения и се обезсмъртяват завинаги в паметта на народа.

Писателят е роден на 9 ноември през 1880 г. Йовков преминава детските и юношеските години в родната си Жеравна. Там, както и в Котел получава основното си образование, а завършва гимназия в София. Учителят му по литература – поетът Иван Грозев, му предсказва бъдеще на писател. 

"Винаги съм наклонен да вярвам на хората, да виждам и да търся у тях преди всичко доброто" - казва Йовков. Същият, който прекарва почти целият си съзнателен живот на фронта или пишейки за него като военен кореспондент.

И това на фона на най-трагичните времена в новата ни история – Първата световна, Балканската и Междусъюзническата войни. Горял от несподелената любов към Елисавета Багряна, познал ужасите, болката на войната и намерил в някаква своя пресечна точка гигантския си хуманизъм, с който училищното клише го свързва.

Накрая не му стига времето да напише всичко, което иска. Умира от рак в напреднала форма на 15.10.1937 г., причинен, днес бихме казали, от стрес.

И от устата на най-личния си герой, Сали Яшар, той въздиша с надежда: "с мъки, с нещастия е пълен тоя свят, но все пак има нещо, което е хубаво, което стои над всичко друго - любовта между хората."

Припомнете си най-добрите цитати от вечните произведения на Йордан Йовков в галерията ни.

Цитати от Йордан Йовков

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти