Най-новото от Edna.bg

Авторът на Таро рубриката е Илиана Смилянова

Таро карта на деня

Какво е Таро карта на деня?

Изтеглянето на Карта таро на деня е един от сигурните начини да получим ключова информация за основния принцип, който е активен за нас през съответния ден, а същевременно ни дава възможност да опознаем отделните карти, да вникнем в тяхното значение, да изучим тяхната символика. След изтеглянето на такава карта (което е препоръчително да стане сутринта на съответния ден) събитията, хората, срещите, всеки елемент от деня ще са своеобразни посланици на принципа, отразен в изтеглената карта, ще носят нейното "съобщение".

Посланието, урокът на картата понякога са ясни, категорични и недвусмислени, понякога трудно се разпознават, скрити зад детайли: филм, който дават по телевизията, книга, която четем или виждаме в ръцете на някой друг, песен, която си тананикаме, случайно дочут разговор.

Една от основните задачи на такова изострено, повишено внимание е да ни държи "будни" за всичко, което става около нас и в самите нас, съзнаващи това, което ни се случва, да ни помогне да бъдем съзнателни участници, а не механични фигури по "шахматната дъска" на нашето ежедневие. Всичко това същевременно ни дава възможност да имаме готовност за възможностите и изпитанията, които ще почукат на вратата ни този ден - да можем да ги познаем и използваме максимално. Дадената карта таро ни показва наличната тенденция и възможностите за нейното използване или възпрепятстване, за нейното хармонично или дисхармонично изживяване.

Препоръчително е да записваме картата и своите наблюдения за съответния дtен, за да можем след време да се върнем към нея и отново да я премислим, вече от дистанцията на времето, с други очи.

Посланието на картата може да ни звучи противоречиво, но това е следствие от двойствената проява на дадения принцип като активен или пасивен, мъжки или женски, положителен или отрицателен. Денят е рожба на нашия собствен избор между две основни възможности, на нашите действия и реакции, на нашето отношение и поведение към всичко, което ни се случва и което сами създаваме.

Таро картата за деня може да бъде наш вътрешен съветник и помощник по пътя ни, онагледявайки и озвучавайки вътрешния ни глас, който знае накъде водят стъпките ни. Защото всеки нов ден ни дава възможност да родим себе си отново – не такива, каквито си мислим, че сме, а такива каквито сме създадени да бъдем.

Таро карта на декадата

ЧЕТВОРКА ПЕНТАКЛИ

ЧЕТВОРКА ПЕНТАКЛИ

10.01.2017 - 19.01.2017

Астрологично съответствие – Слънце в Козирог

Ключ. 4, Дълготърпение. Търпеливо да растем, като почитаме и съхраняваме създаденото дотук.
Идеи. Да отворим ума и сърцето си. Да се разкрепостим, без да губим устойчивостта и стабилността си.
Чувства, емоции, настроение. Търпение, издръжливост, постоянство, обективност, чувствителност, романтичност.
Мисли. Ценността е в цененето.
"Щастието не е в притежанието на нещо, а в умението да обичаме." (С. Н. Лазарев)
"Защото където е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви." (Лука 12:34)
"Защото на всеки, който има, ще се даде и той ще има в изобилие; а от този, който няма, от него ще се отнеме и това, което има." (Матей 25:29)
Действия, постъпки. Да ценим наличното. Да градим адекватна и здрава връзка с реалността, без да се съпротивляваме на естествената си нужда от промяна.
Трудности, проблеми. Да се привържем болезнено, да развием зависимости, да се фиксираме. Да се обезсилим, като бъдем неустойчиви, свръхуслужливи, консервативни, авторитарни, тиранични.
Шансове. Да бъдем пример и опора за себе си и другите. Да си тежим на мястото. Да улегнем, да бъдем зрели и отговорни. Да ценим, пазим и умножаваме даровете на съдбата. Да се научим да разпределяме ресурсите си, да споделяме, да се разделяме.
Въпроси. Кои са моите ценности? Умея ли да пазя границите си? От какво съм преситен? За какво съм ненаситен?
Периодът в декадата на Четворка пентакли (от 10 януари до 19 януари всяка година) е подходящ да укрепите позициите си и да умножите талантите си.
Заявете ясно времето и пространството си, защитете ги и ги използвайте пълноценно. Ценете онова, което ви е предоставено, обгрижвайте го, без да се оставяте да бъдете притежавани и зависими от него. Уважавайте формата, търсете интересни и оригинални формати и похвати, но отдавайте водеща роля на съдържанието и неговите цели.
Обновявайте се в своите познати и сигурни граници, не се насилвайте, избягвайте излишен риск, но и не спирайте собствения си прогрес за сметка на изчерпаното статукво, на "добре познатото зло".
Задълбочете и уплътнете изявата и присъствието си. Бъдете гъвкави и адаптивни, без да губите почва под краката си. Открийте истинската си стойност, истинските богатства в себе си, изразете ги и ги споделете по начин, достъпен и приемлив за вас. Усвоете и оценете умението да казвате истината, да отказвате и да приемате откази – с любов, уважение и доверие и към двете страни. За да откриете "реалността зад изменчивостта" и да се погрижите подобаващо както за нея, така и за себе си.

Какво е Таро карта на декадата?

Времето има своето не само количествено, но и качествено измерение, което "ражда" съответни на това качество хора, срещи и събития. В картите таро това качество на времето е “скрито” до голяма степен зад 36 карти от т.н. младши аркани, всяка от които онагледява възможностите и задачите на десетина дена от календарната година.

Принципът на действащата Таро карта на декадата ни помага да се ориентираме в предизвикателствата на съответния времеви период, в неговите трудности и шансове, задава ни "тон", с който да резонираме, посока, която да следваме, за да подпомогнем себе си в подреждането и хармонизирането на вътрешния и външния ни свят, в затварянето на стари и отварянето на нови врати, в създаването и адекватното изразяване на нужните идеи, мисли, чувства, емоции и постъпки. По този начин, бидейки съответни на качеството на времето, синхронизираме това, което е вътре в нас, с това, което ни заобикаля, това, което е било и ще бъде – с това, което е. И така, на принципа на холограмата, служим не само на себе си, а и на голямото цяло, от което сме неизменна част. За да няма раздор вътре в нас и в живота ни.

Изображенията на Universal Waite Tarot DE са с любезното разрешение на Königsfurt-Urania Verlag © 1990 U.S.Games Systems, Inc./2003 AGMüller Urania.

Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта Edna.bg без разрешение е забранено.