t
Снимка: Thinkstock

Най-полезните сурови плодове и зеленчуци

Новозеландски учени установиха, че суровите плодове и зеленчуци са по-полезни за психичното здраве от готвените, съобщи в. "Дейли мейл".

Яденето на сурови зеленчуци и плодове може да предотврати появата на депресия, защото те съдържат важни хранителни вещества. Хората, които наблягат на такива храни, са с по-добро настроение и са по-доволни от живота.

Здравните кампании обикновено се съсредоточават върху количеството на подовете и зеленчуците в менюто, например пет порции дневно. Учените от университета на Отаго обаче разгледаха как се отразява начинът, по който те са приготвени, върху психичното здраве.

t
Снимка: Thinkstock

Спанакът и морковите например са вкусни и готвени, и сурови. За психичното здраве те са по-полезни необработени, защото иначе намаляват полезните им съставки.

Най-полезни за здравето са суровите моркови, банани, ябълки, зелени листни зеленчуци, грейпфрутът, марулята, цитрусите, горските плодове, краставиците и кивито.

t
Снимка: Thinkstock

Участниците в изследването са били на 18 до 25 години - възрастовата група, която яде най-малко плодове и зеленчуци. Учените оценили не само начина им на хранене и психичното им състояние, но и фактори които влияят върху него, като сън, движение, хронични болести.

Резултатите показват, че хората, които ядат повече сурови зеленчуци и плодове, са с по-малко симптоми за психични заболявания, например депресия. Те са и с по-високи нива са психологическо благополучие, признаци за което са доброто настроение и задоволството от живота. 

t
Снимка: Thinkstock

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Последвай ни и в Инстаграм ТУК!

t
Снимка: Thinkstock

Виж още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти