Фаталното число 4: какво символизира?

Фаталното число 4: какво символизира?
Снимка: Thinkstock

Четири...

Четири са сезони, четири са стихиите, на които са подчинени зодиакалните знаци, четири са посоките на света...

Четири години навършва само след ден и любимият ни сайт Edna.bg.

Затова решихме да потърсим какво точно символизира числото 4.

Ето какво открихме по темата:

Според Петър Дънов числото четири означава човека в неговото животинско състояние.

Числото 4 сега влиза в света и още не се разбира. То символизира божествен процес, процес на прецеждане, пречистване, на чистилище.

Счита се за волево число. В това число няма топлина, то е земно. Вертикалната линия е божественото, а хоризонталната - човешкото.

Когато човек влезе в закона на числото 4, той вече не може да остане на едно място, непременно трябва да се готви за пътуване, предстои му път.

Числото 4 е число на мисълта, число на движение, число след което свършват страданията. След четири настъпва друг, по-добър живот.

В Китай пък числото 4 поражда т.нар. тетрафобия (от на старогръцки: τετράς – „четири“ и φόβος – „страх“) - ирационален страх от числото 4, приемащо се за предразсъдък.

Това суеверие е разпространено главно в страните от Източна Азия – Китай, Япония и Корея. Причина за възникване на фобията е, че произнасянето на китайски език на йероглифа, означаващ "четири": „съй“ (на китайски: 四), е почти същото като думата „смърт“ (на китайски: 死), разликата е само в тона. В корейския и японския езици тези думи с незначителна промяна в произношението са преминали от китайския.

Суеверието е дотолкова разпространено в тези страни, че в болниците и обществените учреждения етажи с номера завършващи на четири почти винаги липсват.

При това в чест на гостите от западните страни понякога отсъства и числото 13, в резултат на което например височината на дадена сграда може да се окаже „по-висока“, отколкото е всъщност, заради липсата на 4-ти и 13-ти етаж.

Когато някой от членовете на семейството е болен, прието е числото 4 да не се споменава. Номерата на мобилните телефони, завършващи на четири или съдържащи много четворки, струват много по-евтино от останалите.

И все пак нека не забравяме, че четворката носи и късмет  - колко сме щастливи само, когато намерим четирилистна детелина, нали?

Така че ако я асоциираме с нейните положителни вибрации, тя винаги може да бъде щастливото ни число.

Припомнете си още:

Тайната на 777 – ангелското число

Най-емблематичното число в парфюмерията

Нещастното число 33

Отбелязваме деня на най-интересното число – Пи

Изчисли тибетската си зодия

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти