Критичния градус в хороскопа

Критичния градус в хороскопа
Снимка: netinfo

Милена Вълканова

Последният градус на всеки знак, тоест градусът, преди започването на следващия знак, има своя особеност.

Той се нарича анаретен градус и ако планета или точка от хороскопа се намират в него, те ще изискват повече внимание. На човек ще му бъде трудно да овладее енергията на тази планета и част от задачите му в този живот ще бъде да се свържат с принципа на тази планета, да го опознаят и интегрират в психиката си.

Дотогава първосигналната реакция на човека е да саботира качествата, смисъла и израза на планетата, но, разбира се, няма къде да избяга от себе си, затова те ще се проявяват неадекватно, кризисно, приглушено или крещящо. Нужно е да бъдат прегърнати и развити до най-балансираното им проявление.

Ето как ще се преживява всяка планета в анаретен градус:

Слънцето символизира идентичността и усещането за индивидуалност. Слънце в последен градус на знака описва личност, която по-дълго и мъчително трябва да се лута около отговора на въпроса кой съм аз. Това не винаги е осъзната позиция и човек може да се заблуждава, че има ясна представа за собствената си отграниченост и центрираност, но всъщност да попива други социално приети и престижни модели на поведение, дори себеусещане, за да не се чувства изолиран от средата, демонстрирайки раздуто его и арогантност.

Така или иначе околните винаги надушват празнотата или тромавите опити за себепредставяне и ще намерят начин да накажат. У тези хора има уплашено зайче, а чувството за изолация най-силно мъчи, докато витае в несъзнаваното. Същата тази вътрешна самотност нерядко ги завладява и вместо да се съпротивляват, те се капсулират и се отдават на себесъзерцание.

Така анаретно Слънце дава и крайни интроверти. Във всеки случай човек със Слънце в критичен градус е длъжен пред своя вътрешен водач, духовен аз или висш аз да посвети време и психическа енергия за себепознание, за изграждане на силна идентичност и усещане за себе. В противен случай, житейските бури ще го подмятат като отломка.

Снимка: netinfo

Луната управлява чувстата и емоциите. Затова Луна в последен градус на знака ще описва личност, която води непрестанни вътрешни битки в опитите си да контролира или да демонстрира чувствата си. Тя ще изпада в емоционални кризи, ще се разстройва от малко, а реакцията й ще бъде диспропорционално по-мащабна от величината на стимула, който я е провокирал.

В следващия момент, изпитвайки ужас от опустошителността на емоциите си, човекът с Луна в анаретен градус, ще дава мило и драго да ги изреже от себе си и да се прави, че ги няма. А всъщност той трябва да се фокусира върху тях, да се свърже с тях, да се научи да бъде в компанията им, за да ги изследва, анализира, опознае издълбоко. Така ще съумее да ги канализира по здравословен начин и да се свързва с околните автентично.

Меркурий управлява начина, по който мислим и общуваме с другите. В анаретен градус Меркурий е затормозен в комуникацията, но преди това проблемът се заражда още на ниво доверие в своя собствен ментален процес, в интелекта и в способността да преценява критично и аналитично. Затова и човек може да предпочита да мълчи, за да не изглежда глупав, или пък свръхкомпенсаторно да не си затваря устата, казвайки нищо.

И в двата случая ще се чувства не на място, оставайки с горчив вкус в устата. Някои личности нерядко да имат затруднения в училище на по-ранна възраст. Решението е в това да се отдели внимание и съзнателно усилие за развитие на мисленето по свой собствен начин, преди да се пригаждат готови модели, за учене на нови неща и комуникирането им чак след като са преминали през вътрешната цедка и са станали свои. Постепенно ще се развие доверие в собствените умствени способности.

Снимка: netinfo

Венера е планетата на любовта, затова, ако се намира в последния критичен градус на знака, тя вероятно ще има проблеми с връзките, взаимоотношенията и здравословното случване на любовта. Венера несъзнателно би избирала “неправилния” партньор, би стояла в дисфункционални връзки, би се вкопчвала там, където не я искат. А и обратното не е изключено за хора с Венера в анаретен градус - в инстинсктивен стремеж да се защитят, биха се пазили от връзки въобще.

За да се отработи тази Венера, човек трябва да открие съкровището в себе си, качествата, които го правят ценен и стойностен. Те ще му създадат усещане за пълнота и вътрешно изобилие, чрез които ще си позволи да дава, в това число и любов. И няма да се хваща като удавник за сламка за трохите, подхвърлени от някого.

Марс е планетата на енергията, движението, импулса, агресията. Затова, ако се намира в анаретен градус, ще описва разбалансирано, блокирано, хаотично или екстремно проявление на енергията.

Човек или ще бъде вял пацифист, абсолютно неспособен да се отстои, да се задвижи и да променя ситуациите в живота си, или ще се опитва неадекватно да тушира хлъзгавото вътрешно усещане за безсилие чрез свръхимпулсивност, агресивност и активност. Пътят на такава личност минава през развитие на добро самочувствие, подплатено с дела и реални резултати, през опитите да се отстоява, без да бъде агресивен.

Снимка: netinfo

Юпитер е планетата на разширяването и на възможностите, затова в последния градус тя ще описва личност, която трябва да се учи на умереност и на оптимизъм. Такъв човек би бил твърде стиснат, защото не вярва в щедростта на живота спрямо него, нито в собствената си способност гъвкаво да открива последващи възможности.

Другото лице на същата монета е прекаляване и ексцесии във всичко. Затова умереността е нещо, на което трябва да се учат тези хора - ни повече, ни по-малко, винаги ще има достатъчно от всичко.

Сатурн е планетата на отговорностите и ограниченията. В анаретен градус той би се страхувал да поема отговорности, хванат в капана на собствените си страхове и нежелание да участва в живота, света и неговите структури.

Ще вижда повече пречките по пътя на успеха си, отколкото възможностите. Ще бъде цар на оплакването, оправданията и доводите против. Урокът на тези хора е да свалят черните очила и да поемат живота си в свои собствени ръце. Никой няма да им даде нищо наготово.

Снимка: netinfo

Тъй като Уран, Нептун и Плутон са висши планети, които управляват много повече глобалните процеси и описват колективни нагласи, няма да ги разглеждаме на ниво личност.

Важно е обаче да се отбележи, че анаретният градус има своето проявление и в прогностиката. Точно при смяната на знака от важен транзит или прогресивна планета се наблюдава смяна на ситуацията, криза, разклащане на лодката и прегрупиране на силите.

Анаретният градус е нажежен, там енергията е неконтролитуема - тя изригва, разклаща статуквото и залива; или изтича, спихва се и човек не може да вземе рационално решение.

Любопитна илюстрация е прогресивното Слънце в последния градус на Лъв в картата на Доналд Тръмп по време на изборите. В собствен знак на трон, управител на асцендента му, то буквално се взриви и популярността на кандидат-президента се изстреля в космоса.

Но енергията в този градус, както казахме, е нестабилна и тепърва ще се сляга пушилката в педантичната и скромна Дева. Започнаха конспирации и разследвания около правомерността на изборните резултати.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти