Колко опасни са болките в кръста

Колко опасни са болките в кръста
Снимка: Thinkstock

Болките в гърба и кръста са основна причина за намалена трудоспособност по света и са в основата на една трета от случаите на нетрудоспособност, предизвикана от работата, сочат две изследвания.

Сравнявайки статистиката на 187 страни, американски и австралийски учени са стигнали до заключението, че близо една десета от световното население, включително и деца, страда от лумбални болки.

Този резултат поставя на първо място болките в кръста сред патологиите по критерия продължителност на нетрудоспособност.

Най-засегнати са Западна Европа, Северна Африка и Близкия изток, а най-малко този проблем засяга Латинска Америка и Карибите.

Както е известно, болките в гърба се задълбочават с възрастта и се очаква силно увеличение на броя хора с това страдание в страните с ниски и средни доходи през следващите десетилетия, отбелязват авторите на едното изследване.

В другото, на базата на същите статистики, учените изчисляват, че лумбалните болки са причина за една трета от случаите на инвалидност, причинена от работата.

Най-засегнати са селскостопански работници между 35 и 65 години, когато работата им е свързана с носене на тежки товари, работа в неудобна позиция или при вибрации.

Те са близо 4 пъти по-изложени на риск да страдат от лумбални болки отколкото други професии. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти