Как да готвим с рапично олио

Как да готвим с рапично олио
Снимка: Thinkstock

Рапичното олио е натурален продукт, получен чрез пресоване на дребните семена на рапицата. Те се добиват от красивите жълто цъфтящи растения от семейството на зелето и карфиола.

През последните години рапичното олио добива все по-широка популярност. Това се обуславя най-вече от множеството ползи, с които превъзхожда останалите видове олио. То има богати хранителни качества, благодарение на съдържащите се в него минимални дози от всички растителни мазнини.

За разлика от тях, има премного мононенаситени мастни киселини, които доказано намаляват нивата на лошия холестерол в кръвта. Здравословните му ползи се засилват и от богатото му съдържание на витамин Е. Нивата на есенциални полиненаситени мастни киселини също са в умерени и допустими нива.

С рапичното олио се борави почти както с всяко едно друго. Най-често се използва за овкусяване на салати и дресинги. Като добавка към готовото ястие се добавя най-много 1 с.л. дневно.

Трябва да се има предвид, че подобно на студено пресования зехтин, рапичното био олио се използва предимно за директна консумация и в сурово състояние. Когато се загрява или пържи, това трябва да става на минимална или средна температура. Ако се загрее прекалено, започва да дими и има силен аромат на риба.

Рапичното олио се съхранява на студено и тъмно място.

Ето и Edna рецепта за здравословни кюфтета с рапично олио:

Необходими продукти: 1 ч.чаша рапично олио, 1/2 ч.чаша брашно, 2 ч.чаши бамя, едро накълцана, 1/2 малка глава лук на кубчета, 1 яйце, 1/4 ч.ч. пълномаслено мляко, 1 ч.ч. настъргано сирене, 1/4 с.л. лют червен пипер, сол, черен пипер.

Начин на приготвяне: Олиото се загрява на средна температура. В голяма купа се смесват брашното, бамята, лукът и лютият пипер. Разбърква се добре. В по-малка купичка се разбиват яйцето с млякото, до получаване на хомогенна смес.

Полученото се добавя с млякото към бамята, при постоянно бъркане. Добавя се сиренето и отново се разбърква. Подправя се със сол и черен пипер на вкус.

От сместа се загребват малки купчинки, които се пускат в олиото. Всяка от тях се притиска леко с шпатула. Пържат се около 4 минути от всяка страна. Ако покафеняват бързо, котлона се намаля. Готовите кюфтета се отцеждат, най-добре върху домакинска хартия. Поръсват се с подправки по желание и се поднасят.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти