Истини и неистини за метаболизма

Истини и неистини за метаболизма
Снимка: Thinkstock

Добрият метаболизъм е ключът към отслабването, факт. Това е този мистериозен метод, с който тялото ни изгаря мазнините през деня, през нощта, че дори и като спим.

Метаболизмът е този процес, с който тялото ни трансформира калориите в енергия – горивото, което използваме за всичко, което правим (от дишане, та до тичане). Колкото по-ефикасно изгорим калориите, толкова по-малко мазнини ще натрупаме в организма си.

Ако съществува формула за забързване на метаболизма, това би било страхотно за поддържането на перфектно тегло.

И все пак и по тази тема съществуват някои митове и легенди. Нека разбием някои от тях.

Мит: Не трябва да пропускаме закуската
Истина: Ако нямате време, не се напъвайте да закусвате

Противно на популярното убеждение, нови проучвания сочат, че закуската не помага за забързването на метаболизма и може би не е точно най-важното ядене за деня.

В рамките на ново изследване участвали 300 доброволци с наднормено тегло – някои от тях спазвали хранителен режим със закуска, а други трябвало да пропускат първото ядене за деня. След 16 седмици участниците, които не пропускали закуска, не свалили повече килограми от тези, които не са закусвали сутрин. Друго изследване пък твърди, че закуската няма никакво влияние върху метаболизма, ако тялото не извършва физическа активност.

Мит: „Горещите“ тренировки помагат за отслабване
Истина: Студът помага повече

Ново изследване, публикувано в американския журнал за диабет, твърди, че по-ниските температури помагат за загуба на излишното тегло. Според специалистите, ако е по-студено, тялото ни ще започне да изгаря от „лошите“ мазнини в организма, за да успее да балансира телесната ни температура.

В изследването, което продължило няколко седмици, участвали няколко групи доброволци. Едните трябвало да спят в стаи с умерена температура около 23,8 градуса, други в по-студени стаи – при 18,8 градуса, а трети в по-топли – при 27,2 градуса. За 4 седмици сън в стая с температура 18,8 градуса доброволците почти удвоили изгарянето на лошите мазнини в тялото си.

Съвет – изключете отоплението в стаята си вечер.

Мит: Лютите чушки помагат за изгаряне на мазнините
Истина: По-меките чушки не са по-малко ефективни

Може би сте чували, че лютото може да забърза метаболизма и в това има истина. Но какво правим, ако не обичаме люто и подправки? Ново изследване твърди, че по-меките и сладки на вкус чушки може да имат същия ефект върху горенето на калории.

Още полезни статии по темата:

Най-полезните мазнини, от които отслабваме

С какво е полезна веганската диета

Кои са популярните диети за тази година

Наистина ли нямаме време за диета?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти