Егоистични причини да сме алтруисти

Егоистични причини да сме алтруисти
Снимка: Thinkstock

Никоя проява на щедрост не е малка. Може би е крайно време да спрем да мислим само за себе си и да се раздадем за някой друг. Оказва се, че това може да има няколко ползи и за нашето собствено здраве, пише сайтът "Health".

Щедростта влияе положително на кръвното налягане
Ако решите да помогнете на близки и приятели, това ще стимулира положително сърдечно-съдовата ви система. Проучване от 2006 г., публикувано в журнала Psychophysiology, показва, че хората, които дават социална подкрепа на околните, имат по-ниско кръвно и артериално налягане, отколкото другите. Според същото изследване по-щедрите хора по-често получават подкрепа от околните.

Помислете за някой свой приятел в нужда и му протегнете ръка.

Намалява стреса
Всички харесваме чичо Скрудж. Прекомерното пестене на пари може да е добре за джоба ви, но не и за здравето ви. Проучване на университета в Куинсленд, публикувано в журнала "Плос уан", показва, че стиснатото поведение увеличава нивата на стрес в организма. Отпуснете се и бъдете щедри. Поемете си въздух поне през декември.

Може да живеете по-дълго
Щедростта и подаването на ръка може да увеличи продължителността на живота ви.

Това сочат данните от проучване през 2013 г., в което са взели участие 846 доброволци. Оказва се, че хората, които са помагали на близки с вършенето на задачи или дори с домакинската работа, са по-защитени от вредното влияние на стреса.

При хората, които вършат добрини, стресовите събития не са свързани с повишен риск от преждевременна смърт, отколкото при хората, които не подават ръка на околните. При тях рискът е с 30% по висок.

Ако вашата половинка обикновено приготвя вечерята, може би не е лоша идея някой път вие да се заемете със задачата. Това ще е полезно и за двама ви, а може и да ви достави удоволствие.

Подобрява настроението
Проучване показва, че раздаването на пари може да е също толкова хубаво, колкото и получаването (е, в това число едва ли влизат сметките за парно). Изследване от 2007 г. показва, че даряването или получаването на 100 долара активира един и същ участък в мозъка, свързан с удоволствието.

Благотворителността не е лоша идея. И нека не забравяме, че ако искаме да получим, трябва първо да дадем.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти