4 навика, от които ще отслабнете

4 навика, от които ще отслабнете
Снимка: netinfo

Мартин Русанов

Много често, когато започваме дадена диета, си поставяме някаква ясна цел – дефинирани плочки, изтънена талия и т.н. Но докато гледам блажено в далечината, представяйки си крайния резултат, действията ни тук и сега, от които той зависи, стават все по – нехайни и недисциплинирани.

И накрая със съжаление установяваме, че и този път повече или по-малко сме се провалили.

Ако това ви се е случвало, може би е време да промените подхода и да си поставите малко по-различна цел. По-точно казано – не си поставяйте за цел самия краен резултат, а навиците и действията, които ще доведат до него. А ето кои са основните от тях:

1. Яжте повече плодове и зеленчуци

Ако имате някой и друг килограм в повече, един от най-добрите начини да се отървете от тях, е редовната консумация на плодове и зеленчуци. Те са засищащи, богати на фибри, витамини и минерали, и не са калорични. Тъй като заемат голяма част от пространството в стомаха ви, вероятността след това да похапнете други, не особено диетични храни, ще намалее. А и здравето ви като цяло ще се подобри осезателно.

2. Тренирайте за сила 3 пъти седмично

Не е необходимо да тренирате с професионално усърдие, просто си създайте навик да тренирате с тежести 3 дни в седмицата. Така тялото ви ще бъде стимулирано да гори мазнините, като същевременно ще изграждате и мускулна маса. Тъй като мускулната тъкан изисква много енергия, за да се поддържа, то самото й наличие ще кара тялото ви да изразходва бързо натрупаните калории.

Един примерен график може да изглежда така: тренировки в понеделник, сряда и петък; с тежести; всеки от дните се тренира цялото тяло.

3. Движете се

Това важи особено през дните, когато не тренирате и съответно – изгаряте по-малко калории. Разнообразието от възможни дейности е огромно – кардио, разходка, колоездене, катерене и т.н. Едното не е задължително по-добро от другото, така че просто изберете това, което ви доставя най – голямо удоволствие.

4. Консумирайте повече протеини

Ако целта ви е да свалите килограми, то протеините са най-важният макронутриент. Те засищат бързо, играят основна роля за изграждането и поддържането на мускулите, и влияят положително върху здравето на кожата, косата и ноктите.

Не използвайте само един-два източника на протеини. Те се съдържат в немалко храни, както животински, така и растителни, така че изборът ви е достатъчно голям – риба, птиче и говеждо месо, яйца, млечни продукти, бобови растения, ядки, семена и т.н.

Как да не забравите, какво трябва да правите

За да не се окаже, че сте пропуснали да изпълните поставените си цели, се нуждаете от нещо, което да ви напомня. Записването и отбелязването от векове вършат успешно тази работа, така че нищо не пречи и вие да ги използвате. Вземете календара и маркирайте датите, през които ще тренирате.

Определете графика си за деня предварително (доколкото това е възможно) и заделете необходимото за упражненията време. Същото направете за дните, когато няма да тренирате, но сте планирали други физически дейности, като разходки, плуване и т.н. Използвайте малки бележки, на които записвайте просто „трябва да ям протеини” или „трябва да ям плодове и зеленчуци”.

Това може да ви изглежда ненужно или дори глупаво, но всъщност действа. В края на деня, направете бърза равносметка на постигнатото и определете, какво се очаква от вас утре.

Бъдете сериозни и концентрирани поне няколко месеца; след това, тези полезни дейности ще се превърнат в навик. А с подобни здравословни навици, не само лесно ще изваете желаното стройно тяло, а и ще го запазите такова.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти