5-те най-ефективни упражнения за стягане на дупето и бедрата

5-те най-ефективни упражнения за стягане на дупето и бедрата
Снимка: Bodyconstructor

Марина Декова

Несъмнено една от най-болните теми сред жените е как да си стегнат и оформят добре бедрата и дупето.

Почти няма жена, която да не се терзае, че са ѝ ”прекалено големи” бедрата или прекалено ”дебело“ дупето, като вместо да предприеме мерки за стягането и оформянето им, масово започват да гладуват с единствената цел да влезнат в по-малкия размер дънки.

Въпреки намалените обиколки и размери, за съжаление формата на бедрата и дупето не се променя и проблемът продължава да си виси в буквален и преносен смисъл.

Дами, за да изглеждате добре съблечени (не само облечени), е нужно да правите упражнения, които да оформят и стегнат вашето тяло, същевременно да се храните здравословно и балансирано, както и да пиете много вода. Разбира се, и друго много важно нещо – забравете думите ”аз не мога!“.

Ще ви представя моите топ 5 любими упражнения за стегнати бедра и дупе:

На първо място слагам Широкия клек. Това е разновидност на стандартния клек, но тук целта е да стегнем вътрешната част на бедрата и дупето. Задължително правило е коленете да вървят в една посока с пръстите на краката, както и бедрото да прави прав ъгъл с подбедрицата. По този начин се активира максимално работата на дупето (gluteus maximus), като натоварването в предната част е минимално. Поемате си въздух, клякате не много ниско, след което издишате по време на изправянето, като е важно да отбележим, че не разгъвате коленете до горе.

На второ място поставям упражнението Ходещи напади. Базово, многоставно упражнение, което цели да стегне и оформи цялата долна част на тялото. Важно при изпълнението на упражнението е двете колена да правят прави ъгли с подбедриците и петата на предния крак да не се отлепя от пода.

Под номер три поставям Обратните екстензии - вече малко по-изолирано упражнение, на което акцентът му е дупето. Може да се изпълнява и от хоризонтална пейка, важно при него е да стягате умишлено дупето и задържате леко в най-горната точка от движението.

Продължаваме отново с изолирано движение за задната верига мускули (задно бедро, глутеус и долната част на кръста) – Глутеус мост. Познато и доста популярно упражнение, отново дупето трябва да се стяга в най-горната точка от движението, за да може да се натовари повече.

И на последно място, но според мен едно от най-важните и ефективни упражнения за стягане на дупето са старите и познати на всички Ритници от дланна или лакътна опора. Редуват се ляв и десен крак, един след друг без почивка между сериите за най-голяма ефективност.

Сериите, които трябва да направите за всяко едно упражнение, не трябва да са по-малко от три, а повторенията варират между 15-30, според нивото на всеки един. За най-добър ефект е задължително да се редува с упражнения за стягане и оформяне и на горната част на тялото.

Глутеусът трябва да се тренира с разнообразни упражнения, понеже една част участват за оформянето на долната част на седалището, а друга за горната.

Има две проучвания в литературата, които изследват процентите на типа фибри в седалищния мускул. Едното изследване доказва, че 68% са бавни мускулни влакна и 32% бързи, а друго отрежда 52% отново в полза на бавните. За това този мускул трябва да се тренира същевременно с базови многоставни упражнения, каквито са Широкият клек и Ходещите напади, така и изолирано с повече бройки, каквито са Ритниците и всичките му разновидности.

Глутеус максимус е най-големият мускул в човешкото тялото и може да понесе по-голям обем и честота на трениране. Препоръчително 3-4 пъти седмично, като изолираните упражнения като ритниците може и всяка сутрин, преди първото хранене.

В заключение бих искала да допълня, че тялото е едно цяло и трябва да тренирате всички мускулни групи в него, за да постигнете хармоничност, тонус и добри пропорции.

Прочети още:

Защо диетите рядко дават резултат при жените?

Може ли да бъде вкусно и разнообразно здравословното хранене?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти