Защо руколата ни дарява със здраве

Защо руколата ни дарява със здраве
Снимка: Thinkstock

Руколата, този все още непопулярен зеленчук у нас, бавно и сигурно се превръща в символ на изискания и подбран вкус. Свежата зеленина в комбинация с ядков аромат и пикантна нотка, подобна на синапа, го превръщат в идеална съставка на всякакви зелени салати, пасти, пица и други ястия, идващи от италианската кухня.

Освен богат вкус, руколата радва и с безброй полезни съставки. Далечният роднина на зелето, карфиола и ряпата има малко количество калории, които се компенсират от голямо количество хранителни вещества.

Лечебните ѝ свойства се дължат най-вече на големите количества витамин С. Той е мощен антиоксидант, който повишава защитните сили на организма. Освен това способства за изчистването на токсините, пише "Gotvach.bg".

Бета-каротинът в руколата се преработва от тялото и се превръща в антиканцерогенния витамин А. С антиканцерогенни качества е и сулфорафанът в зеленчука. Това я прави храна номер едно в борбата с редица заболявания.

В руколата се откриват още витамините В2, В5, В6, както и много фибри. Недостигът на витамин В води до необяснима умора и ленивост. Редовният прием на руколата регулира метаболизма и помага на тялото да се справя с умората.

Салатата от рукола се препоръчва на предразположени или вече страдащи от анемия. Тя носи на тялото ценна доза желязо.

Съставките на руколата я превръщат в прекрасна храна за всяка диета. В 100 г от зеленчука се съдържат едва 25 калории. Нагарчащият вкус също способства отделянето на токсините.

Друга интересна полза на руколата е в полза на бъдещите майки. В нея се съдържа така необходимата им фолиева киселина. 100 г от салатата осигурява половината дневна дажба от нея.

Най-полезна е руколата в прясно състояние, едро накъсана. Овкусява се със зехтин, балсамов оцет и пармезан. Ако вкусът е прекалено пикантен за сетивата ви, то най-добре я използвайте като подправка към салата от марули или спанак. Руколата си подхожда най-много със средиземноморски продукти.

* Вижте нашето предложение за ястие с рукола тук.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти