Дюлите - съкровището на есента

Дюлите - съкровището на есента
Снимка: Thinkstock

Дюлята е плод с изключително приятен аромат и прекрасен вкус. В 100 г от нея се съдържат едва 57калории, много полифеноли, фибри, витамини и минерали, кафеоилхинова киселина, етерични масла и други.

Тя е източник още на мед, желязо, калий и магнезий, както и витамин B комплекс. Здравословна и нискокалорична – така може да я опишем.

Благодарение на полезните си съставки, дюлята влияе благоприятно на много от процесите, протичащи в човешкото тяло. Дюлевият сок има доказани лечебни свойства при хора, страдащи от хемороиди.

Той се прилага още при диария и маточно кървене. За страдащите от колит пък се препоръчва отново дюлев сок с малко мед.

Дюлев сок помага и при лечението на панкреасна недостатъчност. За целта се приема три пъти дневно пресен сок от добре узрели дюли.

За стимулиране на чернодробната функция пък лекарите препоръчват в продължение на поне месец да се консумират дюли или пресен сок, приготвен от тях.

Поради ниската си калорийност, дюлята се използва в много диети, целящи намаляване на телесното тегло и такива, за намаляване на нивата на лошия холестерол.

В зрелите дюлеви плодове имат висока концентрация на витамин С. 100 грама от плодовете осигуряват 15 мг или 25% от дневната препоръчителна доза.

От друга страна, съединенията, които се съдържат в тях, спомагат изграждането на лигавицата на дебелото черво. Тя го защитава от появата на възпалителни процеси, рак и разширение на чревната стена (дивертикулит).

Витамините, които се съдържат в дюлите, спомагат за унищожаването на свободните радикали. Те намаляват възпалителните процеси до минимум, като същевременно подсилват имунната система.

Освен вътрешността, ползи носят и корите на плода. Установено е, че в тях се съдържат антивирусни вещества, които потискат растежа на микроорганизмите, предизвикващи хепатит А, В и С.

Най-полезни са пресните дюли. Те могат да се приемат още под формата на компоти, сладка, сокове или в сурово състояние.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти