От днес: Всички натурални сокове - без захар

От днес: Всички натурални сокове - без захар
Снимка: Thinkstock

От днес, вторник, 28 април, всички натурални сокове в търговската мрежа трябва да са без добавена захар заради ново изискване на Брюксел, съобщава Нова ТВ.

Производителите на напитките, определени като "натурални", ще трябва да постигат вкуса им само с вложените в тях плодове. Те ще могат да добавят единствено витамини, минерали и т.нар. "добавки в храната".

Целта е соковете да бъдат наистина здравословни.

Производителите и търговците имаха година и половина, за да спазят изискването на Брюксел. За това ще следят оттук нататък и инспекторите от Агенцията по безопасност на храните (БАБХ).

"Сладостта в плодовите сокове може да идва само от самия плод – от естествено съдържащите се захари. Не е разрешено да се добавят захари и подслаждащи вещества", обяснява и инж. Атанас Дробенов от БАБХ. По думите му в нектарите захарта не може да е повече от 20% от съдържанието.

"Плодовете съдържат захари, затова не трябва да има добавена захар. Не защото е вредно, а защото няма граница фалшификацията", коментира и проф. Христо Крачанов – собственик на фирма-производител.

Новите изкисвания обаче щели да оскъпят производството на крайния продукт и най-вероятно съвсем скоро плодовите напитки ще поскъпнат.

Все още консумацията на натурални сокове у нас е изключително ниска. Ако българинът средно годишно пие по 9,4 л сок, то в Германия годишната консумация е 34 л на човек.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти