Комбинацията риба и мляко: наистина ли може да предизвика хранително натравяне?

риба храна
Снимка: Istock

Дали съчетанието между риба и мляко е опасно за консумация, или това е просто остарял мит? Темата е спорна, тъй като немалко хора са се оплаквали от стомашни болки, след като са хапвали двете храни заедно.

Рибата и млякото в съчетание предизвикват взаимодействието между белтъчни молекули, които довеждат до лекия стомашен дискомфорт. Не при всеки обаче, който е консумирал тези два продукта, се появяват стомашни болки.

Най-добрите растителни протеини

Тъй като и двете храни са богат източник на протеини, възможно е при тяхната едновременна консумация в тялото да бъдат предизвикани разнопосочни биохимични процеси, които си пречат един на друг, заради което понякога неприятните последици са вероятни.

Другата възможна причина за нежелания ефект е свързана с риска от натрупване на бактерии в рибата в консерви - Clostridium botulinum или Bacillus subtilis, които могат да попаднат в консервите и да се развият в създадената анаеробна среда.

Но ако и двата продукта са добре съхранявани, за отравяне и дума не може да става. Рядко обаче хората консумират напълно прясна риба. По-често тя е в консерва, замразена, опушена, осолена или изсушена, което прави преминаването ѝ през храносмилателния тракт по-трудно. Това означава, че всякакви съмнителни комбинации с риба не са препоръчителни.

Според някои хора, които често консумират рибата и млякото заедно, няма никаква опасност от съчетанието на двете храни.

В някои страни се предлагат като екзотични блюда маринована риба с прясно мляко и бяла риба в млечен сос. Това показва, че традицията невинаги е на едно мнение с науката.

Правила при избора на риба и морски дарове

За трениращите обаче е неприемливо да смесват двата продукта, тъй като това ще забави усвояването на храните от организма. По тази логика не трябва да се съчетават и ориз с месо, яйца и месо, месо и мляко, яйца и мляко.

Аюрведа също смята, че има храни, които не трябва да комбинираме. Учението защитава тази теория, твърдейки, че комбинацията от определени храни в ежедневието може да предизвика алергии и да наруши обмена на веществата.

Аюрведа категорично забранява смесването на риба и мляко, риба и яйца, мляко и плодове, пилешко месо и мляко, плодове и зеленчуци, мед и растителни масла, маслини и мляко, сирене и мляко, месо с риба, хляб или картофи.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти