Кулинарните тайни на ястието "Кордон бльо"

Кулинарните тайни на ястието "Кордон бльо"
Снимка: Thinkstock

Кордон бльо – телешкият шницел в апетитна хрупкава коричка с плънка от шунка и сирене е вкусен деликатес, чиято история започва преди много време.

Името на този шницел се превежда от френски буквално като "синя лента". Според легендата, това се дължи и на големия брой отличия, които ястието получавало на различни кулинарни конкурси във Франция. Дори е бил създаден Орден на синята лента.

Но кордон бльо се смята за ястие от швейцарската кухня и според една от историите, е хрумване на швейцарски готвач.

В края на XIX век в Париж е била открита школа по кулинарно майсторство, която се наричала "Кордон Бльо". Днес тази школа има филиали в целия свят и в тях се обучават над 20 000 желаещи да станат готвачи. Дипломата от школата "Кордон Бльо" гарантира, че най-изисканите ресторанти ще искат да приемат новия готвач.

Кордон бльо си е завоювал място в сърцето на любителите на добрата кухня, защото е много вкусен и се приготвя за малко време.

За да се приготви кордон бльо по класическа рецепта, е необходимо качествено телешко месо. За приготвянето на кордон бльо за една порция е необходим едно дебело парче телешко месо или две тънки телешки пържоли.

В дебелото парче месо се прави разрез, където се слага правоъгълник от синьо сирене или сирене Ементал, а върху него се слага парче шунка.

Ако кордон бльо се приготвя от две тънки пържоли, между тях се слага сиренето и шунката. Ръбовете на месото се закрепват с клечки за зъби.

Месото се панира в брашно, а след това в разбити със сол яйца. Накрая се потапя в галета. Шницелът се запържва в масло и се оставя върху салфетка, за да се отцеди излишната мазнина.

Много вкусен кордон бльо се получава, ако се направи вариация на класическата рецепта и вместо телешко месо, се използва комбинация от пилешко и свинско месо.

Ако преди напълването му с плънка, месото се маринова в смес от соев сос и прясно мляко с подправки, качеството на шницела ще е много по-добро, защото той ще стане по-крехък и ароматен.

Кордон бльо се сервира горещ, като се поднася и гарнитура от зелена салата и картофено пюре.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти