Знаете ли, че картофите са най-широко отглежданото растение от клубеновите култури в световен мащаб? На тях е отредено и четвъртото място от обема на суровата продукция – след ориза, пшеницата и царевицата.
Ако обичате да похапвате картофи, не се притеснявайте за линията си. Най-предпочитаният от малки и големи зеленчук носи незаслужено славата си на храна, от която се пълнее.
Нещо повече. Решите ли да преминете на хранителен режим на основата на картофи за 2-3 дена, вие не само ще помогнете на организма ви да се прочисти и възстанови, но и ще имате шанса да се простите с малко излишно тегло.
Изглежда ви невъзможно? Това се дължи на факта, че картофите обикновено консумираме пържени, печени или като гарнитура на калорични ястия. Оказва се, че те могат да ни донесат много ползи, особено ако знаем как да ги използваме.
Картофената диета се отразява много добре на хората, страдащи от артрит, но е много важно те да се употребяват варени или задушени, заедно с кората.
Пресен сок от сурови картофи, смесен със сок от цвекло и моркови, повлиява успешно храносмилателни разстройства, както и проблеми с нервната система.
Освен това, картофите намират приложение и в козметиката. Компрес от марля,напоена със сок от суров (по възможност пресен) картоф, действа благоприятно при отоци с различен произход.
Грудковото растение може да се използва и за приготовлението на маски след изгаряния, екземи и други кожни проблеми. Дермалният слой реагира положително и бързо започва процес на заздравяване и възстановяване на засегнатите участъци.
За хората, страдащи от главоболие, се препоръчва компрес с леко затоплен пресен сок от сурови картофи.