От хляб не се пълнее

От хляб не се пълнее
Снимка: Thinkstock

Австралийски учени установиха, че макар и много жени да избягват хляба заради линията си, той не е причина нито за напълняване, нито за подуване, съобщи в. "Дейли мейл".

Изследването е обхванало 1000 австралийки на възраст от 25 до 65 години, като целта му е била да разбие предразсъдъците, свързани с тази основна храна.

Смятаният някога за здравословен хляб, в наши дни има лоша слава заради съдържащите се в него въглехидрати и глутен. Ако хлябът бъде изключен напълно обаче, теглото не се променя. 

Шарън Натъли от австралийската агенция по храните и храненето установи, че 43 процента от жените избягват хляба, а 20 процента изпитват чувство на вина, когато не успеят да му устоят. Повече от половината жени не могат да повярват, че хлябът може да е полезен. Всички обаче го обичат.

Една трета от австралийките купуват по-здравословни варианти на хляба. Много родители ограничават и децата си от страх да не напълнеят.

"Много жени не осъзнават колко полезен е пълнозърнестият хляб и този с нисък гликемичен индекс, както и че безглутеновите диети може да навредят, защото се покачва нивото на кръвната захар", казва Шарън Натъли.

Данни от хляба да се напълнява, няма. Големи предишни изследвания са показали, че народи с голяма консумация на пълнозърнести храни са по-малко засегнати от напълняване. На пазара съществуват много видове хляб. Затова е важно потребителите да бъдат запознати с техните предимства. За децата, например, са полезни вариантите с омега-3 мастни киселини плюс обичайните фибри и витамин В. Хората със сърдечносъдови проблеми е добре да се насочат към пълнозърнест хляб със семена.

"Хлябът е храна, препоръчвана от националните здравни власти като част от ежедневната здравословна и балансирана диета заради хранителния състав и затова няма причина за чувство на вина, подчерта Шарън Натъли.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти