Kак да се справим със следпразничната депресия

следпразнична
Снимка: iStock

Изпитвате ли депресия от връщането на работа след коледните и новогодишни празници? Не сте сами в раздразнението си.

Американската телевизия CNN потърси мнението на щатски психолози относно причините и начините за справяне със следпразничната тъга.

През 10 дни до 2 седмици почивка имаме навика да прекаляваме в добрия смисъл с всичко – преяждаме, препиваме и не спим достатъчно. Това са предпоставки за следпразничен срив”, заявява Ангелос Халорис, професор по психиатрия и поведенчески невронауки от Университета Лойола в Илинойс.

Допълнителният физически стрес се комбинира с резкия контраст между радостта от свободата на времето с приятели и семейство и натоварването от работните задължения, независимо дали пренасяне на стоки или отговаряне на мейли.

Друга възможна причина е разочарование от протичането на празниците и чувство на изхабена напразно почивка заради нереални очаквания.

стрес Коледа
Снимка: iStock

„Виждаме това в много изследвания. Хората имат високи очаквания за Коледа, като си представят времето със семейството като някой телевизионен сериал. Това никога не е така, дори в най-добрите празници”, заявява д-р Ранди Хилард, специалист по психиатрия от Университета в Мичиган.

Зимното време подсилва лошото настроение. Студено и влажно е, а и се стъмва рано. Ако сте имали възможността да прекарате празниците на топла дестинация, контрастът е голям и депресиращ.

Какво можем да направим, за да се справим с неприятните усещания? Вижте в нашата галерия.

Към галерията >>>

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти