Грижа през деня за съня вечерта

Грижа през деня за съня вечерта
Снимка: Thinkstock

Добрият нощен сън е в основата както на здравето, така и на красотата. Мозъкът и тялото ни имат нужда от качествена почивка, за да се справят с ежедневния стрес, под който малко или много сме изложени.

Когато сънят не ни достига, дава отражение върху външния вид, здравето и самочувствието.

Ще ви споделим няколко съвета от Fitsugar.com за това как да си помогнете да имате пълноценен нощен сън.

Истината е, че подготовката за него продължава през целия ден.

Ако имате изграден режим и си лягате и ставате горе-долу по едно и също време, то едва ли срещате проблеми със съня. Тялото свиква да яде, спи и да е активно в определени часови зони. Затова опитайте се да си изградите някакъв режим и да го спазвате.

Не ограничавайте достъпа на сутрешната светлина в стаята ви. Разбира се, става дума за делничните дни, когато ставате за работа. Колкото по-затъмнено е в стаята, толкова ще ви е по-трудно да се събудите и да станете.

Опитвайте се да ставате при първото прозвъняване на алармата и да отлагате колкото се може по-малко надигането от леглото.

Наплискайте лицето със студена вода, това ще „прогони“ съня, ще ви освежи и ще подобри кръвообращението.

Упражненията сутрин са най-добрият приятел на тялото и са инвестиция за по-дълъг и здрав живот.

Не е нужно да извършвате кой знае какви натоварвания, но малко йога, по-дълбоко дишане, разтягане е препоръчително. Вижте лесни за изпълнения упражнения, идеални за сутрешно събуждане, ТУК.

Ако имате работа, която ви държи седнали и обездвижени през по-голямата част на деня, то е хубаво да помислите за някакъв спорт или поне разходка след като приключите професионалните ангажименти.

Каране на колело или ролери, малко фитнес или джогинг, аеробика – от вас зависи какво ще изберете, но не си позволявайте да се обездвижвате.

На вечеря е особено важно да избягвате мазната, тежка, пържена храна, както и захарта. Ако си падате чревоугодник и не особено здравословните блюда ви изкушават, то позволявайте си ги за обед, за да имате време да ги „изгорите“ до вечерта. Следобед консумирайте плодове, зелен чай, ядки, а вечерята е добре да е по-лека, за да не ви тежи.

Не се хранете непосредствено преди лягане.

За по-добър сън махнете техниката от спалнята. Да, това включва телевизора, смартфона, таблета, лаптопа и т.н.

Оставете тялото си и най-вече – съзнанието, да почиват. Доказано е, че гледането на екрана на телефона или таблета преди лягане разстройва съня.

Здравето е във вашите ръце, грижете се за него smiley

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти