Днес е световният ден на сърцето

Днес е световният ден на сърцето
Снимка: Thinkstock

Днес целият свят отбелязва Деня на сърцето чрез различни събития и кампании.

Тази година фокусът е върху алармирането на институциите и обществеността за вредната среда, в която живеем.

По обед в понеделник студенти от МУ-София, подкрепени от Дружество на кардиолозите (ДКБ) и младежката структура на БЧК, организират инициатива, с която целят популяризират движението, като основен метод за превенция за здраво сърце.

Идеята на организаторите е да отправят различни предизвикателства към минаващите хора, да извършат конкретна физически дейност, за което ще получат подарък.

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са най-честият убиец в световен мащаб. Все повече спада и възрастта на засегнатите.

Най-малко 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания и инсулт обаче могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори като тютюнопушене, вредна употреба на алкохол, голям прием на сол, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане.

Според данните изнесени миналата година със сигурност над 60% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания.

Основният "убиец" у нас са сърдечно-съдовите заболявания с основните си две фатални проявления каквито са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт.

Спецификата е, че у нас, за разлика от другите европейски страни, са повече инсултите в сравнение с инфарктите.

Средно по статистика в България има около 12 000 - 13 000 инфаркта и между 25 000 - 30 000 инсулта, тоест два пъти повече. Смъртността от двете заболявания, ако не се лекуват навреме и правилно, е гигантска – надвишава 25%.

Така една четвърт от засегнатите умират, а останалите, които оживяват, най-често са стават инвалиди в тежка форма.

За съжаление, все още сме в челните места по сърдечно-съдови заболявания и смъртност, и специалистите казват, че това сочи, че голяма част от нас продължаваме да живеем нездравословно.

Така все още близо 44% от населението у нас са пушачи, дори и сред лекарското съсловие има хора, които пушат. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти