Спанак против затлъстяване

Спанак против затлъстяване
Снимка: Thinkstock

Всички си спомняме детските анимационни филмчета за моряка Попай, който е необикновено силен и здрав (въпреки че лулата не слиза от устата му), благодарение не на друго, а на спанак.

Е, сега се оказва, че този зеленчук не само може да подобри здравословното ви състояние, но може и да помогне в борбата с излишните килограми.

Естествена съставка, съдържаща се в спанака, доказано намалява апетита между храненията и може да предотврати затлъстяването.

Това са установили шведски учен.

Шарлот Ерлънсън – Албертсън, професор по регулиране на апетита, открила съставка на име тилакоид, докато търсела начин за забавяне на храносмилането и ограничаване на угризенията, свързани с глада.

Комбинираните функции на храносмилането преработват храната по различен начин, която е склонна да се усвоява само в горната част на тънките черва.

Това ни предпазва от ключовите хормони, които ни карат да се чувстваме сити, да стигнат до мозъка.

"Обичам да казвам, че червата ни са безработни", добавя Албертсън.

15 души, които са приемали съставката в спанака всяка сутрин, признават, че е много по-лесно да се устои на изкушението да се яде между основните хранения.

Само по себе си яденето на спанак не е достатъчно. Той трябва да бъде смачкан, филтриран, изстискан, за да може да освободи т.н. тилакоиди от клетките на растението.

"Нашите тела не могат да извлекат нужната съставка от пресен спанак без предварителното му обработване", казват учените.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти