Днес можем да започнем житния режим

Днес можем да започнем житния режим
Снимка: Thinkstock

Днес е най-подходящият ден през тази година за начало на житната диета.

Това е десетдневен режим (от 24 февруари до 4 март), по време на който се консумира покълнало жито, орехи, пчелен мед, ябълки и минерална вода.

Преди началото на житния режим, би трябвало да се предвиди също десетдневен подготвителен период, по време на който се преминава на растителна храна – зрял фасул, зеле, нахут, зелен фасул, грах, леща, просо или булгур, ориз и картофи.

Това се прави, за да се подсигури подходящ алкално-киселинен баланс в организма.

За всеки ден от същинската част на режима са необходими 100 гр. жито, 3 ябълки, 9 ореха, 50-100 гр. пчелен мед и около 30 мл. изворна или минерална вода на килограм лично телесно тегло (т.е. човек с тегло 60 кг. трябва да изпива около 1,8-2 л. вода).

При основната част на режима, житото се подготвя за консумация, като зърната се заливат с вода в глинен съд около 36 до 48 часа предварително. Водата се сменя на всеки 8-12 часа, а житото е готово, когато кълновете са 1-2 мм.

Добре е житният режим да започне с изпиване на чаша топла вода с лимон, следван от изяждането на ябълка за закуска, а по-късно се консумира около 1/3 от порцията жито за деня. Продължете с 3 ореха, а около обед изпийте 1-2 чаши леко затоплена вода. Следобедната закуска е втората за деня ябълка, отново 1/3 от житния порцион, последвано от 3 ореха. Продължава се с вода, отново ябълка, жито и последните 3 ореха. Денят завършва с приема на топла вода.

След края на житния режим следва да има отново десетдневен период за захранване и подготовка за връщане към нормалното хранене. През този етап основните храни, както и при подготвителния, са растителни – картофи, фасул, булгур, леща, ориз, моркови, ряпа, зеле, накиснати ядки, плодове, както и обилно количество вода.

Посъветвайте се с вашия лекар или диетолог преди да започнете житния режим, ако имате здравословни проблеми.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти