А ако диетата не дава резултат?

А ако диетата не дава резултат?
Снимка: Thinkstock

Думата диета обикновено значи временна промяна в храненето, при която се намаляват калориите, като изяждаме малко повече от порция маруля и едно кисело мляко.

Можем да забравим негативните асоциации и вкараме думата в друг контекст: навикът на здравословно хранене за по-дълго време, който е наистина ефективен.

Диетологът Карлос Риос открил, че пациентите му са притеснени, защото не могат да се ограничават и следователно не отслабват, съобщи испанският в. "Ел Мундо".

Той нарича това намаляване на енергийния баланс, или намаляване на калориите, за да изразходваме повече, отколкото консумираме. Според него подобно начинание е глупаво и обречено на провал.

Калориите са ключов фактор за свалянето на мазнините, но също и за здравето ни.

Затова експертът предупреждава, че ако си наложим голямо ограничение на калориите за дълго време, метаболизмът ни ще се забави и хипоталамусът, който отговаря за регулирането на теглото, ще се приспособи към нискокалоричната диета и ще спрем да отслабване.

Това на свой ред ще предизвика промени в хормоните, като понижение на лептина, или повишаване на кортизола, което още повече затруднява отслабването. И не е само това.

Липсата на енергия и умората малко по малко ще се превърнат в ежедневие и ще премахнат всякакво желание за упражнения.

Резултатът е изоставяне на диетата и попадане в порочния кръг на "йо-йо" ефекта. Разочарован от липсата на прогрес, човек с връща към предишния си хранителен режим, но по-гладен и с по-бавен метаболизъм. От това следват още няколко килограма отгоре.

Карлос Риос обаче вярва, че не всичко е изгубено и проблемът може да се реши, като се фокусираме върху три неща:

Научете се да се храните
Никой не иска да яде по-малко, а по-добре. Трябва знаем как това, което ядем се отразява на тялото ни и да подбираме храната си балансирано, за да получим всички хранителни вещества.

Този процес не започва в кухнята, а от списъка с покупки. Той трябва да има повече естествени продукти и по-малко обработени храни.

Създайте си програма за тренировки
Упражненията са много полезни за здравето, както физическите, така и умствените. Също така е важно и да ги правим правилно. Не всички хора имат нужда от един и същи тип упражнения.

За постигането на оптимален резултат физическата активност трябва да се съобразява с възможностите и желанията на всеки човек. Така не само се наслаждаваме на спорта, но и си спестяваме травмите.

Поддържайте положителна нагласа
Мотивацията е съществена за започването на какъвто и да е проект, и още повече ако се отнася за начина ни на живот. Средата, хората, които я съставят, както и разумните и реалистични очаквания са в основата на всяка промяна.

Не е важно броенето на калориите, а да знаем как да подбираме храната съобразно с нуждата от енергия, да не забравяме упражненията, които са основна част от всеки хранителен план. При добрата диета няма забранени храни, само погрешна нагласа.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти