Здраве в чаша, пийте матча

Здраве в чаша, пийте матча
Снимка: Thinkstock

Добри новини за всички любители на ободряващите напитки: има по-здравословна и полезна алтернатива на кафето и чая и тя се нарича матча.

Органичният зелен чай, който буквално изглежда като зелена пудра, е неизменна част от културата на Япония.

Той е дълговековна традиция в страната на изгряващото слънце и е изключително популярен сред почитателите на чая и здравословния начин на живот.

Японците пият чай от матча със специална чаена церемония, но за нея ще ви разкажем по-подробно друг път.

Сега ще се фокусираме върху полезните качества на зеления прах, който приготвен като топла напитка, има редица благоприятни действия върху здравето ни:

Природен антиоксидант

Листата, от които се приготвя традиционният чай от матча, се берат, докато са още млади и свежи. По този начин всички антиоксиданти, съдържащи се в тях, се запазват и се приемат от организма ни чрез тонизиращата напитка. 

Зареден с полезни хранителни вещества

Матча на прах е считан за суперхрана поради високите си нива на протеин (27%) и диетични фибри (21%) и ниските съдържание на мазнини и натрий. При варене на обикновен зелен чай повечето от полезните съставки се губят при запарката, докато при матчата те се задържат в течността до усвояването им от тялото ни.

Може да се комбинира с храна и билки

Матча можете да прибавите към вашите овесени ядки, към ориз, йогурт, печива. За да обогатите вкуса пък можете да експериментирате с любимите си подправки, да комбинирате с ментов екстракт или мед.

Заместител на кофеина

Благодарение на аминокиселината Л-теанин, която се съдържа в него, чаят от матча е Edna по-полезна алтернатива на кофеина и напитките, които се правят с него. Тази съставка не само ободрява мозъка ни, но ни прави по-спокойни. Хубавото е, че ако пием Edna чаша чай от матча сутринта, няма да почувстваме необходимост да пием втора по-късно следобед.

Очаквайте съвсем скоро и подробен материал за традиционната японска церемония по пиене на чай от матча - само в Edna.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти