Сусамът - семето на живота

Сусамът - семето на живота
Снимка: Thinkstock

Сусамът представлява уникална комбинация от биологично активни вещества и е познат в страните от Изтока от векове. Фактът, че до ден днешен е сред най-ценените и използвани растения, само доказва ползотворното му въздействие.

За родина на растението се смята Африка. Днес е масово разпространен в Индия, Китай, Мианмар (Бирма) и Судан, където се получава близо 70% от световния добив. Останалото се отглежда по целия свят, включително и у нас.

Сусамът и безценните му качества са известни на човечеството от незапомнени времена. Произвеждат се бял и черен сусам. Те са били използвани още при направата на хляба на фараоните, а в Китай, хиляди години пр. Хр., от сусамовото масло чрез изгаряне се добивали сажди за приготвянето на прочутия китайски туш.

В страните от Изтока сусамът се използва като средство за подсилване на организма. В него се съдържат протеини липиди, въглехидрати, витамини, фибри, фитостероли, лигнани. Има още и ценни минерали, като калий, калций, магнезий, желязо, мед, цинк, фосфор, селен, йод и др.

В миналото всеки древногръцки войн е носел неизменно със себе си малък запас със сусам, който да му дава сила и енергия. Освен това, е служел и като афродизиак.

Интересното в състава му е, че в протеините му са открити осемнадесет аминокиселини - осем незаменими и още две, незаменими за деца. Липидите на сусама, от друга страна, са източник на ненаситени мастни киселини, като олеинова, линолова, арахидонова и алфа-линоленова.

Сусамовото семе съдържа и уникално допълнение – съставките сезамин и сезамолин. Те имат способността да понижават холестерола и да увеличават запасите на витамин Е. Сезаминът е субстанцията, която предпазва черния дроб от неблагоприятните въздействия на кислорода.

Медта в сусамовото семе играе важна роля в антивъзпалителните и антиоксидантните ензимни системи. Поради това сусамовото семе дава успокоение при ревматоиден артрит. Магнезият в него, от друга страна, поддържа сърдечно-съдовото и респираторното здраве.

Калцият бори остеопорозата и мигрената, а цинкът е важен за костите. Сусамовото семе се използва за понижаване нивата на холестерол. Почитателите му твърдят, че удължава живота. Поради това и спрямо безбройните му ползи, то може с гордост да се нарече семето на живота.

Сусамовото семе може да се приема като лекарство, като подправка или под формата на халва. Каквото и да изберете, няма да съжалявате. Насладете се на уникалния вкус на сусама в комбинация със здравословните му ползи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти