Предимствата на черната сол

Предимствата на черната сол
Снимка: Thinkstock

Произходът на черната сол е от Хаваи. Тя представлява смес от пречистени вулканични въглени с морска сол. Добива се най-вече от ферми за сол, намиращи се на малкото островче Мулокай в района на Хавайските острови.

Причината за уникалния вкус на солта е, че на Хавайските острови архипелагът е с изключително съчетание на различните земни маси. Остров Мулокай е слабо развит и на практика няма индустрия. А при липсата на промишлени или отпадъчни дъждовни води с деликатния баланс на океана, водата остава незамърсена, пише "Gotvach.bg".

Начинът на събиране на сол там е с изключително висок стандарт. Когато се извади, солта се изсушава с помощта на слънчевите лъчи.

Поставя се в прозрачни затворени контейнери, което позволява на влагата бавно да се изпари. Също така всички ценни микроелементи и електролити остават непокътнати.

Активният въглен, който се добавя, придава цвят на солта, както и детоксикиращ ефект, като много хора го приемат като хранителна добавка.

Съдържанието на натрий в черната сол е около 90 %, поради което не трябва да се счита за слабо солена. Останалото са естествени минерали, които са много полезни за човешкото тяло.

Във вкуса ѝ се долавя кисела нотка, дължаща се на натриевия бисулфат. Той се съдържа в консерванти или противослепващи агенти.

Черната сол се радва на голяма популярност сред вегетарианците в Индия. С нея те приготвят айрян, в който добавят щипка черна сол и щипка смлян черен кимион, а в комбинация с пресен кориандър и лимон се поднасят не само зеленчукови салати, но и различни тропически плодове.

Смята се, че черната сол помага за намаляване на киселините в стомаха.

Когато бъде добавена към дадено ястие, черната сол дава усещане за присъствие на ядки. Тя е високо ценена от най-известните готвачи в света.

С нея често се поръсват морски дарове и салати, тъй като създава невероятен контраст и ефект на готовите ястия. Като цяло се смята, че черната сол подхожда най-вече на морските дарове и птичето месо.

У нас черната сол може да бъде отрита в специализирани магазини. Цената е между 10 лв. и 12 лв. за 200 г.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти