Днес е световният ден на водата

Малките капки с голямо значение
Снимка: Getty/Guliver

През 1992 г. по време на международната конференция по околната среда и развитието (UNCED), проведена в Рио де Жанейро, е приета резолюция, която обявява 22 март за Световен ден на водата.

Оттогава насам на тази дата в календара се акцентира на конкретен проблем, пряко свързан с питейната вода.

Така, например, миналата година темата бе "Вода за градовете", през 2010-та честванията преминаха под инициативата "Чиста вода за здравословен живот", а тази година избраният слоган е "Безопасност на вода и храна".

Последната тема никак не е избрана случайно, защото по данни на ООН през изминалия половин век значително се е увеличила продукцията на хранителни стоки, което е свързано с изключително голям разход на вода.

Оказва се, че са необходими от 2000 до 5000 литра вода за производството на дневната доза храна на всеки един от нас.

Ето че, докато килограм ориз стигне до пакетирането трябва да се употребят между 1000 и 3000 литра вода, а за обработката на същото количество месо пък отиват от 13 000 до 15 000 литра.

Всеки ден 2 млн. тона човешки боклуци се изхвърлят в питейните води, а през последните 50 години 25% от обработваемите площи вече са безвъзвратно унищожени.

Същевременно прирастът на населението на планетата расте и ако прогнозите се сбъднат, през 2050-та земеделските земи ще трябва да изхранват нови 2,7 млрд. души.

Споделяме с вас тази тъжна статистика, не за да ви стряскаме излишно, а за дадем знак, че всички ние трябва да бъдем по-отговорни и приятелски настроени към околната среда, защото всяко грешно действие днес ще ни струва в пъти по-скъпо утре.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти