Как можем да се вталим с артишок

Как можем да се вталим с артишок
Снимка: Thinkstock

Нека сега да изясним произхода и ползите, които артишокът предлага.

Съществуват над 10 вида артишок, но най-популярни са йерусалимският, китайският и френският артишок, които са различни растения. Артишокът е член на семейството на бодливите растения, докато йерусалимският артишок е от семейството на слънчогледите.

Днес ние знаем, че артишокът съдържа фибри, калий, калций, желязо, фосфор и други елементи, които са важни за човешкото здраве. Но знаете ли всъщност колко е голям неговият принос към доброто здравословно състояние на човек?

Твърди се, че артишокът помага за по–добрата функция на черния дроб, също така е полезен при страдащи от атеросклероза, подагра, съдейства за лечение на хепатит и подобрява отделянето на секреция при жлъчката.

Артишокът би могъл да понижи кръвната захар, подобрява апетита, храносмилането и е диуретично средство, което може да помогне при оплаквания от мигрена.

При лошите начини на хранене като консумацията на много газирани и алкохолни напитки, прекомерното хапване на червено месо и поглъщането на много мазнини, артишокът повишава способността на черния дроб да регенерира своите клетки.

Най–важната функция на черния дроб е да преработва хранителните вещества, които ние поглъщаме, пише.

Прекалено много хора по света злоупотребяват с възможностите на стомаха си и вредят на черния си дроб, както и на цялото тяло, докато си мислят, че се хранят добре, а всъщност страдат от недохранване.

Дайте си сами оценка за това с какво се храните и дали това е полезно за организма ви. След обилно приемане на алкохолни напитки или храни, богати на мазнини, дайте почивка на черния си дроб и му помогнете да се възстанови.

При избора на артишок трябва да се следи главите на зеленчука да са тъмнозелени, тежки, а листата да са плътно едно до друго.

Свежият артишок е много нетраен продукт, затова трябва да се съхранява в хладилник, като се постави немит в найлонова торбичка. Най-добре е да се използва в рамките на 4 дни от покупката.

Много често артишокът потъмнява, затова опитните кулинари съветват да се постави много добре почистен във вода с оцет или лимонов сок.

Важно е да знаете, че размерът на артишока не влияе върху неговите вкусови качества.

Когато артишокът е в сезона си (от март до май), започнете кратък курс на диета с него. Консумирайте го няколко дни. Комбинирайте зеленчука с малки количества месо или други зеленчуци.

Артишокът има само около 25 калории на 100 г продукт. Яжте повече риба и месо от птици, ограничете като цяло червеното месо за известно време.

Препоръчваме ви да консумирате артишока сварен на пара, защото така се запазват всички негови полезни вещества. Вкусен е още и печен или задушен. Неголемите артишоци са много подходящи за закуска, а средните - за задушаване и печене. Прясната сърцевина на артишока може да бъде добавена в салати.

Избягвайте животинските мазнини и използвайте растителни , ограничете алкохола. Една от най–важните ползи на артишока е, че той помага за отслабване, тъй като стимулира по–доброто функциониране на черния дроб, а с това и повишава метаболизма на организма.

Артишокът не е препоръчителна храна за хора, при които се наблюдава наличие на гастрит с понижена киселинност и ниско кръвно налягане.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти