Топ храни за зимата

Топ храни за зимата
Снимка: Thinkstock

Студ, мрачно време, вируси, настинки... Зимата е в разгара си, телата и душите искат нещо да ги сгрее, да ги разведри, да ги предпази от болести.

Какво по-полезно и приятно от едно хубаво похапване! Разбира се, то трябва да е разнообразно, но винаги да включва храни, съобразени с особеностите на студения сезон. Ако искаме ние и децата ни да сме здрави и в добро настроение.

Тлъста риба. В студените дни малко повече мазнини в храната са добре дошли. Разбира се, ако са добре подбрани, за да са здравословни. Такива са ненаситените мазнини в рибата. Богати на такива мазнини са сьомга, скумрия, сардина, риба тон, сафрид, херинга, моруна и др. Мазнините в рибата са доказано профилактично и лечебно средство при сърдечно съдови, неврологични, онкологични заболявания. Освен това, в рибата се съдържат и ценните мастноразтворими витамини Д, А и Е.

Да не забравяме, че през зимата слънцето е оскъдно, не се синтезира витамин Д, който освен с рахита, се свързва и с остеопорозата при възрастни, честото боледуване, кожни болести и др. Витамините А и Е са отговорни за здравето на кожа и лигавици, оттам и за локалния имунитет. Последният е бариера за вирусите и бактериите, които така напират да ни разболеят в зимния сезон. Микроелементите в рибата селен, манган, фосфор, йод и цинк подобряват метаболизма и имунитета.

Тези, които не обичат риба, имат алтернативен източник за набавяне на полезни мазнини – авокадото. То е съставено от 30% мазнини, предимно омега 9 и по-малко омега 6 и омега 3. Съдържа същите витамини като рибата – А, В, Е и С, микроелементи калций, магнезий, калий, желязо, мед, фосфор. И най-важното – съдържа ценни вещества, които подпомагат работата на черния дроб. Знае се, че той е “лабораторията” в човешкото тяло, която елиминира токсините, като произвежда вещества, необходими за храносмилането и такива, които изграждат клетките.

Авокадото се комбинира добре със салати и сосове. Нарязаното авокадо се съхранява в лимонов сок в хладилник. И като говорим за полезните мазнини, да не забравяме и другите неживотински източници – суровите ядки, зехтина, маслото от орехи, от гроздови семки.

Цитрусовите плодове са основен източник на витамин С през зимата. Той укрепва имунитета и участва в различни биохимични процеси в клетката. Силен антиоксидант – предпазва от разрушителното действие на свободните радикали, вируси, бактерии, токсини, участва в образуването на колаген, който поддържа здравината на сухожилия, мускули, кожа, лигавици. Фибрите в плодовете прочистват храносмилателната система и изхвърлят холестерола. Затова пийте фрешове, но не забравяйте да похапвате и цели плодове.

За да се съхранят по-дълго време, цитрусите се обработват с химикали и парафин. Затова мийте добре плодовете и не използвайте корите им за консумация в кексове и сладка.

Морковите са незаменими през зимата. Те съдържат бетакаротин, от който се синтезира витамин А, нужен за доброто зрение и здравината на кожата и лигавиците. През здравата лигавица вирусите трудно проникват. Морковите съдържат също витамини от В групата, С, РР, ензими, минерали – калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, желязо, манган и мед. Всекидневната употреба на сок от моркови засилва защитните сили на организма, помага при анемии и болести на кожата. При прекаляването обаче, някои хора пожълтяват. Това не е опасно, просто трябва да се намали количеството. Освен сурови, морковите са полезни и задушени или на пара.

Подобна по състав е и тиквата. Полезна е във всякакъв вид – варена, печена, в сладкиши. С нея най-добре се прочиства организмът – целулозата извлича токсините от червата и вредните мазнини. Най-здравословна е печената тиква, която след изстиване се полива с мед и орехи.

И когато говорим за вируси през зимата, няма как да не споменем “природния антибиотик” чесъна. Официалната медицина е доказала неговите качества като имуностимулатор и бактерицидните му свойства (убива бактериите). Потиска развитието и на вирусите, гъбичките, дори и на раковите клетки. Салата или ястие с чесън плюс чаша червено вино са идеалната профилактика на грипа за родителите, за децата също, но без алкохол. Другите видове лук – като праз и кромид имат подобни свойства. Ако се консумират сурови, още по-добре.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти