Какви рискове крие секциото за децата

Какви рискове крие секциото за децата
Снимка: Thinkstock

През последните 10 години броят на децата, родени чрез цезарово сечение в световен мащаб се е увеличил с 50%. По този начин най-много деца се раждат в Бразилия (44%), Италия (39%), Мексико (38%), а най-малко в Индия и Филипините (9%). По средата на класацията са Франция (20%), Испания и Германия (25%).

Нашата страна е наравно със САЩ –около 30% от новородените излизат на бял свят по неестествен начин.

Когато има медицински показания, чрез секциото се спасява човешки живот (или два), например при косо, напречно положение на плода, несъответствие между големината на плода и таза на майката, еклампсия и тежка прееклампсия, отлепване на плацентата, изпадане на пъпна връв, протрахирано раждане (твърде продължително).

По данни на Световната здравна организация (СЗО), под 15% от ражданията имат основания за оперативно раждане. Повечето от родилките предпочитат този начин на раждане по свое желание. Във века на хуманното отношение те имат това право и медицинските екипи трябва да се съобразят с това. Но преди да вземе решение, всяка бременна жена трябва да знае и за рисковете за себе си и за детето.

При раждане със секцио майчината смъртност е много по-висока (все пак е операция, отваря се коремната кухина, съществува риск от кръвоизливи, засягане на околни органи, упойки), отколкото при естественото раждане. Възстановяването също е значително по-продължително.

Раждането със секцио е шок и за бебето, от 37 градуса в матката изведнъж (а не постепенно както при нормално раждане) попада в значително по-студена среда. Освен това, бебето не може бързо да се изпразни от течностите, в които е било 9 месеца, както става при преминаването му през тесните родови пътища. Затова при секцио са по-чести преходните дихателни смущения на бебето. По-трудно се отчитат дългосрочните рисковете за бебето, но вече са натрупани достатъчно статистически данни през годините.

Според данни на СЗО, цезаровото сечение се свързва с увеличен брой остри и хронични заболявания при децата в сравнение с тези, родени по естествен начин.

Децата, родени със секцио, са с 46% по-застрашени да развият болести на храносмилателната система и остри диарии. Причината е, че секциото забавя развитието на здрава чревна флора на бебето, за разлика от родените по естествен начин. Без контакт с майчината чревна и вагинална флора, липсва "естествената закваска". Ако се прибави и прилагането на антибиотици по време на бременността, контактът с патогенни микроорганизми в болничната среда и забавеното или липсващо кърмене, положението се усложнява още повече.

Проучвания показват, че секциото е рисков фактор за развитие на алергии и астма - 23% повишен риск, а ако детето е генетично предразположено, рискът се увеличава 3 пъти! Причината е в липсата на полезните микроорганизми от майката, които повишават имунния отговор към патогените.

Раждането с цезарово сечение увеличава с 23% риска от диабет тип І при децата и с 58% - риска от затлъстяването във възрастта 25-35 години, според проучванията.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти