Кога зависимостта на детето към технологиите стана прекалена?

Кога зависимостта на детето към технологиите стана прекалена?
Снимка: Thinkstock

Многообразието от информация в днешно време ни помага да разбираме за света извън нас много повече от преди и ни позволява да изграждаме мнения по важни локални и глобални въпроси. Също така обаче, това изобилие може да ни накара да се чувстваме объркани и дори загубени в морето от данни, факти и становища. Затова освен, че е важно да бъдем критични към всичко, което четем и гледаме в мрежата, е добре да търсим балансирано мнение по значими теми като онлайн зависимостта на децата. Гледната точка на Българската линия за онлайн безопасност вече четохте ТУК.

Изследователи, експерти в онлайн поведението и дори психиатри се занимават задълбочено с темата от различни ъгли. Какво обаче трябва да знаят родителите, за да не бъдат погълнати от масова паника, че днешните деца са повсеместно зависими към технологиите?

Няма точен индикатор за зависимост към интернет, но най-важното, което трябва да имаме предвид, е емоционалният комфорт на детето и способността му да учи, да почива, да се забавлява и да спазва ежедневните си задължения. Д-р Ричард Греъм препоръчва да се обърне внимание и на следните няколко въпроса, когато говорим за зависимост:

► Остава ли детето по-дълго онлайн, отколкото е очаквало?
► Пренебрегва и избягва ли други дейности, за да бъде онлайн?
► Често ли се дразни и разстройва, ако някой прекъсне дейността му онлайн?
► Предпочита ли да прекарва време с приятели или други хора онлайн, вместо на живо?
► Често ли проверява съобщения и имейли, преди да направи друго, което трябва?
► Чувства ли се обидено и критикувано от близки и приятели за времето, което прекарва онлайн?
► Вълнува ли се много при мисълта за следващото си влизане в мрежата и за нещата, които ще прави онлайн?

► Чувства ли се напрегнато, когато не е в мрежата?
► Крие ли нещата, които прави онлайн?

Тези въпроси не дават оценка или диагноза! Те насочват към важните аспекти на детското поведение, за които родителите е добре да внимават. Хубаво е всички отговори да се имат предвид при анализа на възможните мотиви на детето – социализиране и желание за приобщаване, връзка с приятели онлайн, онлайн репутация, отглеждане на виртуално животно или друг поет своеобразен ангажимент в онлайн среда.

Ако все пак се притеснявате, че детето ви прекарва много време пред компютъра, може да опитате следното:

Техниката "онлайн тайм-аут": Опитайте да дадете почивка на детето от технологиите за няколко дни. Според някои, такава "ваканция" помага на детето да се зареди с енергия и да отпочине. Понякога тази почивка настъпва след като детето премине през раздразнението и фрустрацията от липсата на познатото (виртуалния свят) и намери своите интереси и значими връзки в реалния свят.

За да сработи техниката обаче, родителите имаме важна задача да помогнем на детето да намери алтернативни занимания – идете на почивка заедно, осигурете му интересни офлайн преживявания, организирайте детски следобед с игри или други забавления, или изберете нещо, което да балансира ежедневието на детето.

Екипът на Асоциация Родители

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти