Кой знак управлява Венера

Кой знак управлява Венера
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Докато Венера е в Лъв, няма да пестим внимание към богинята - ще погалим самолюбието ѝ и ще поговорим още малко за нея. До 5 август тя гостува на Слънцето, разполагайки се свойски в неговия знак Лъв. И там се чувства истинска царица - ухажвана, глезена, окъпана в злато и скъпоценности.

Но докато си почива на Слънчевите Малдиви, ние можем да се запитаме кой знак управлява Венера. Ще кажете, що за въпрос, всеки знае, че тя управлява Телец и Везни. Да, Венера има двойно управителство, като Меркурий, който властва над Близнаци и Дева.

Но не всички астролози се чувстват комфортно с това разпределение на териториите. Смятат, че всеки знак трябва да си има еднозначен управител - знаете, човешкият ум предпочита изчистени форми, предсказуеми категории, изсечени дефиниции. И започва големият дебат около управителството на Венера, който години вече не е единодушно разрешен.

Според редица уважавани астролози Венера много повече се родее с Везни, отколкото с Телец. Двата знака са толкова различни, че трудно могат да се обединят под златистия плащ на богинята. Телец е земен, фиксиран, женски, а Везни - въздушен, кардинален, мъжки. Намират се в куинконксно взаимоотношение, тоест нямат нищо общо помежду си.

Дона Кънингам казва, че, ако трябва да добием усещане за това Венера с кой знак се асоциира предимно, трябва да наблюдаваме индивиди, в чиято карта планетата е силно поставена, например намира се на кардинален връх, най-добре асцендента. Според астроложката такива личности демонстрират много повече везнишки черти като социалност, дипломатичност, любов към флирта, хармонията във взаимоотношенията и луксозния живот.

И същевременно простичките радости, като да заровиш ръце в пръстта на домашната си градина - любимо занимание на Телеца - не представляват особен интерес. Но какво става, ако тази Венера на асцендента се намира в Рак или Дева?

Според Дона Кънингам управителят на Везни е Венера, а на Телец - планетата Земя. Телец е най-земният знак, символизиращ плодородната сила на майката земя. Когато Слънцето е в Телец, пролетта в северното полукълбо е в разгара си.

Тогава флората и фауната на планетата подивяват от живот, раззеленяват се, размножават се и празнуват, а въздухът е наситен с феромони. Съвсем “случайно” Световният ден на Земята е на 22 април, тъкмо когато Слънцето е навлязло в Телец.

Земята в рождената карта винаги стои точно на 180 градуса разстояние от Слънцето. Какво значение обаче би имало това за интерпретирането на хороскопа, не ми е съвсем ясно.

Освен това Земята е планетата, на която сме стъпили, тя е нашата изходна позиция за световъзприятие, тоест на символно ниво тя е вродената ни есенциална човешкост, спрямо която откриваме, визуализираме и измисляме себе си, припознавайки се в качествата на останалите планети “около Земята”, като несъзнателно прибягваме до естествената психическа функция на проекцията.

Има и други кандидати за трона на телешкото царство. Но те са астероиди. Например, Юнона, върховната римска богиня, жена на Юпитер, известна със своята прословута ревност. Тя е богиня майка, богиня на зачеването и раждането - призовавали я, когато родилка била на път да даде нов живот. Юнона закриляла финансите на римляните и в тази си роля била покровителна на хазната. Позната е с упоритост, практичност и инатливост.

Римската богиня Церера също се бори за тази титла. Тя е едно от проявленията на великата богина, владетелка на всички живи твари, закрилница на природния свят. Нейният гняв е способен да причини вечна зима, студ, глад и мор по цялата земя. Доброто й разположение на духа е манна небесна, жива вода за хора, животни и растения.

Церера е наследница на древногръцката Деметра и италийската Телус. Тя е богиня на земята, на земеделието, плодородието и жътвата. И понеже била богинята на прехода между номадския и уседналия земеделски на живот, са я почитали и като онази, която дава закон и ред. Доста й подхожда да управлява и Дева, според мен.

За управител на Телец се спряга и мистериозната планета Вулкан, която не се вижда, понеже е ужасно близо до Слънцето. Или пък не се вижда, понеже е планета в друго вибрационно измерение, което не функционира в материална форма. В огнената паст на вулкана трябва да изгорим всички привързаности и зависимости, които най-тежко се констелират в Телеца.

Засега гласувам за Венера - тя е издържала теста на времето. Което, разбира се, не значи, че не съм отворена за нововъдения - без гъвкаво мислене нямаше днес да имаме Уран, Нептун и Плутон в астрологичната картина. Но дори и за тях все още имаме нужда от още емпирични наблюдения, а какво да говорим за кандидат-управители на Телец.

От голяма полза би било да се наблюдават рождените карти. Когато труден транзит тече спрямо Венера в хороскопа, събитийната вълна ще повлече и житейската сфера, управлявана от Венера.

Дали ще се наблюдават промени и преживявания по дома в Телец или по дома във Везни, или и по двата?

Прочетете още:

Двете зодии с най-малък шанс за успешна връзка

Трите най-похотливи зодии

Трите зодии, без които светът не би оцелял

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти