Необходими продукти:
пресни зелени чушки (умишлено не казваме брой, защото зависи от големината им)
магданоз за поръсване
За плънката:
500 г кайма
1/2 ч.ч. едър ориз
1 морков
1 яйце
1 голяма глава лук
3 с.л. гъсто доматено пюре
1 пълна с.л. лютеница
1 скилидка чесън
чубрица
черен пипер
риган
магданоз
щипка захар
1/2 кубче зеленчуков бульон за плънката (и 1/2 кубче - за соса)
олио или зехтин
Начин на приготвяне:
Пригответе плънката като първо запържите лука, после добавите каймата. След като и тя е запържена, добавете ориза и запържете и него.
Когато той стане прозрачен, прибавете и доматеното пюре, чесъна, чубрицата, бульона, лютеницата, ригана и захарта. Оставете плънката да къкри още 5 минути и я махнете от котлона.
Повече не ни е нужна топлинна обработка на плънката. Сложете магданоза и ситно нарязания морков. Разбъркайте и когато плънката изстине малко, сложете и яйцето.
Разбъркайте отново всичко и напълнете чушките. Запечатайте отвора на всяка чушка с брашно.
Сложете ги в тавичка, залейте ги с вода, в която сте разтворили другата половина на бульона (водата да покрие чушките наполовина), полейте ги с олио или зехтин и покрийте тавата с фолио.
Печете около час и половина на 200 градуса. Сервирайте чушките, поръсени с пресен магданоз.
Пълнени чушки
Лятна версия
15505