Какво е да си домашен мъж?

Какво е да си домашен мъж?
Снимка: Личен архив

Мария Николова

Мирослав Илиев е специален мъж...

Той е домашен помощник и напук на всички твърдения, че мъжете не могат да чистят, той разкрива пред Edna.bg тънкостите на почистването на дома и как е решил да се занимава именно с това:

Здравей! Представи ни се (име, години, зодия професия, хоби, интереси и каквото още решиш да споделиш за себе си). 

Казвам се Мирослав Илийчев Илиев, роден съм на 19 юли в град Плевен, зодия Лъв. След като навърших 18 и пътешествах между България и Испания за известно време, се установих в София и вече 4 години трупам контакти и приятели, които ми дават възможност да живея по-добре в България. Хоби са ми танците, музиката, ходенето по планини и не на последно място – качествената релаксация. Позитивна личност съм и обичам да помагам на хора в нужда.

Как реши да започнеш да се занимаваш точно с това?

За мен беше предизвикателство да започна тази дейност, но на българите им дай да се доказват, че са най-добри и могат много. Реших да започна в компанията, като допълнителна работа за услугата за почистване на офиси след работното време, но получих предизвикателното предложение от Влади (Владислав Симов, управляващ директор на Domestina – бел. ред) да опитам в домашни условия и така станах първия мъж, домашен помощник в компанията.

Общото схващане е домашните помощници да бъдат жени. Какво е чувството да работиш в тази сфера, възприемана за женска територия? И в този ред на мисли: почистването на дома изцяло женска задача ли трябва да бъде според теб?

Възприятието жените да са домакини е нормално, от гледна точка на това как са се случвали нещата в исторически план. Жената е майка, а мъжът изкарва прехраната. В този смисъл жената отглежда децата и се грижи за уюта на дома, докато мъжът е работи. Разбира се, в днешно време нещата не стоят така, мъжете и жените имат равнопоставени роли в обществото и в семействто, жените също работят, а мъжете помагат все повече в домакинските задачи.

Считайки себе си за модерен човек и същевременно работещ тази професия, е ясно, че лично аз не смятам почистването за изцяло женска задача, дори се надявам, че по някакъв начин давам началото на едно по-модерно мислене на хората тук, както е в по-развитите страни, където понятията “мъжка” и “женска” работа се размиват все повече.

Като първият мъж в компанията, бих казал, че се чувствам приет и уважаван, за което благодаря на прекрасните жени, с които работя.

Разкажи ни повече за удобството едно семейство да ползва услугите на домашен помощник.

Удобството да ползваш домашен помощник, се изразява в различни неща, например в това да имаш повече свободно време. Някой умен човек беше казал „Изгубените диаманти може да намериш, но изгубеното време - не.” Всеки човек търси своето призвание, когато го намери и започне да печели добре от него, предпочита да се фокусира там, а не както сме свикнали сам да си бъдеш майстор, домашен помощник, авто монтьор и т.н.

Чувал съм истории и за други ползи, като това че семейства се карат по-рядко, канят се по-често гости, а съм сигурен и, че ергени си намират приятелки в следствие на по-чист дом.

Прилагаш ли някакви хитрини при почистването, например подръчни продукти, които се намират във всеки дом, и какви са те?

Аз лично не използвам хитрини, просто почиствам старателно и с любов, както бих го направил за моя дом. Често клиентите имат и силна позиция как да се почисти дома им, някои ползват само натурални продукти като оцет, сода и лимони, други ползват професионални препарати, а трети каквото има в магазина. Сигурно има и полезни хитрини, но аз не ги знам, просто обичам да виждам блестящи повърхности, като стъкла, огледала и хромирани детайли.

Какви са плюсовете и минусите в твоята работа? 

Истината е, че не бих се захванал с тази работа, ако не бях намерил компанията, в която работя в момента. Във всички сфери примерите за добри работодатели са малко, плаща се под масата, не те осигуряват и какво ли още не. С труда си човек трябва да допринася за обществото, не само със самата си работа, но и с данъците, които плаща. Бил съм в Испания и съм виждал какво е отношението към трудещия се човек, тук за съжаление всеки смята, че трябва да е шеф, плащането под масата е признак на гордост за поредната открита „схема“, а да се трудиш става все по-срамна дума.

Отплеснах се. Плюсовете са това, че можех да си избера кои дни и часове да работя, всичко е направено с мисъл както за клиента, така и за хората, които работят в компанията, чувствам се полезен, енергизиран и вярвам, че мога да се развивам напред в компанията.

За минуси бих посочил, нагласата в обществото към професията, а това е най-глупавият минус, който може да съществува според мен. В професията се печели по-добре от касиер в супер маркет, да речем или продавач в магазин в мола, дори и от някои банкови служители и застрахователни агенти.   

Кой се справя по-добре в домакинската работа, как мислиш – мъжете или жените?

Спрямо отделни дейности в домакинската работа има неща, в които се справят по-добре жените и такива, в които са по-добри мъжете, но цялостно бих казал жените. Те имат този инстинкт да се грижат за другите повече от мъжете. Въпреки това, когато се работи с любов, се получават нещата, и считам че отлично могат да се справят и жени и мъже.

Има една популярна мисъл „Чиста къща, пропилян живот“. Какво мислиш за нея? Вярна ли е тя според теб и възможно ли е хем домът да е чист, хем животът да е пълноценен?

Чиста къща, пропилян живот. Уютният дом винаги създава спокойствие и наслада от живота, но начинът как да се постигне този уют, е индивидуално решение. Аз смятам, че може хем домът да е чист, хем животът пълноценен.

Като за финал – какво би посъветвал една домакиня?

Моят съвет към домакините е, това което бих посъветвал и работещи хора, вършете това, което правите, с любов, ако не става, почнете да правите друго възможно най-скоро.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти