Идеи за озеленяване на офиса

Л. арх. Светослав Стойнев

С помощта на няколко непретенциозни растения, които трудно бихте унищожили може да създадете дързък дизайн, който предполага по-добра среда за вас и вашите гости на работното място.

Тези специфични растения с ясно изразена форма се съчетават най-добре със семпли кашпи от един или най много два цвята. Повторяемоста на на един вид растения с други създават мощен и висок декоративен ефект в интериора.

Сансевиера
Статично растение, което изглежда като една строга скулптура, която може да бъде вашият идеален солитер. Непретенциозно и лесно за отглеждане. Стъблата със зеленикаво-бели цветове излъчват нежен нощен аромат. За да се насладите на прекрасната му форма е нужно да бъде засадено във висока и тясна кашпа. Няма как да го унищожите, освен ако не се преполива.

Спатифилум
Листно декоративно растение, което може да използвате на сянка. Пролетта е времето в което цъфти. Изключително лесно за отглеждане. Имайте в предвид, че в каквато и саксия да е засадено бързо се разпостранява и я изпълва цялата. Това не означава, че трябва да го пресаждате.

Хлорофитум
Едно от най-разпостранените, обичани, пренебрегвани и като цяло тормозени стайни растения. Това растение е много-добър вариант за освежаване на мрачни помещения. Падащите му листа предполагат позициониране на височина.

Драцена
Драцените са полезна и издръжлива група растения със специфична ланцентна форма на листата. Туфите от тесни листа са елегантно разположени върху вретеновидни стъбла. Колкото по-високи израстват, толкова по-елегантни стават. По-големите растения изглеждат добре на едноцветен фон.

Сциндапсус
Непретенциозно пъргаво растения, което пълзи или се катери. Стъблата му достигат дължина до 2 м. Може да бъде подрязвано за постигане на желаната форма. Падащите му листа предполагат разполагане на растението на височина.

Шефлера
Интересно растение, което веднага прави впечатление с кожестите листа, които са захванати на чадъровидни дръжки. Лесно за отглеждане, необходимо е да бъде поставено на осветени места, но не на пряка слънчева светлина.

Пъстрите форми на листата освежават иначе доста тъмнозелените мрачни листа.

Юка
Впечатляващо растение със силно изразена туфа от остри, тесни и същевременно дълги твърди листа. Разположено самостоятелно притежава силно присъствие в интериора. Юката изисква по-осветени помещения, понася и пряката слънчева светлина.

Замиокулкас
Замиокулкаса е интересно растение прилича на папрат, палма и сукулент съчетани в едно. По някога може да бъде объркано с изкуствено. Стройните леко извити стъбла, тъмнозеления цвят, поносимостта му към сянка го правят предпочитано за отглеждане както в офиси така и в домовете.

Във видеото по-горе можете да видите кои са растенията, които успешно пречистват въздуха у дома!

Още полезни статии от арх. Стойнев:

Как да се грижим за растенията през зимата

Зелени стени от скандинавски мъх за интериора

Не пренебрегвайте саксиите

Законите на пресаждането на цветя

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти