Българските мъже стоят до полите на мама до 31 години

Българските мъже стоят до полите на мама до 31 години
Снимка: Thinkstock

Оказва се, че българските мъже напускат дома на родителите си на 31 години.

Това показва изследване на Европейската статистическа служба (Евростат) за ключови показатели за живота на младите хора в ЕС.

Единствено в Хърватия мъжете живеят до по-късно с родителите си - почти до навършване на 34 години.

Според данните на Евростат средната възраст, на която младите мъже и жени напускат домовете на родителите си, е 26 години.

В различните европейски държави обаче тази възраст варира драстично. Най-рано напускат родителите си младежите от Северна Европа - за Швеция средната възраст е 19 години, за Дания - 21 години, а за Финландия - около 22 години.

Следва ги Холандия със средна възраст на напускане на дома 23 години, Франция - 23 години, и Германия - малко преди навършване на 24 години.

Най-дълго остават у дома младите хора в Хърватска - почти до навършване на 32 години. Следват ги Словакия, Малта и Италия със средна възраст 30 години.

Като цяло жените в ЕС напускат домовете на родителите си по-рано от мъжете, като в България тази разлика е най-голяма - българските жени напускат дома си малко преди да навършат 27 години

Голяма е разликата и в Румъния - 26 години за жените и 21 години за мъжете, както и в Хърватска - 30 години за жените срещу близо 34 за мъжете.

В рамките на Европейския съюз най-нисък спрямо възрастните е броят на децата в Германия и България, показва още изследването.

През 2014 г. едва 13,1% от населението във Федералната република е било на възраст под 15 години. На второ място се нарежда България с 13,7% детско население.

Държавите с най-висок процент на подрастващо население са Ирландия (22%), следвана от Франция (18,6%) и Великобритания (17,6%).

Като цяло делът на децата в повечето европейски страни ще продължава да намалява през следващите десетилетия, прогнозират от Евростат.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти