Разчитаме ли на дома и портмонето на мама и татко?

Разчитаме ли на дома и портмонето на мама и татко?
Снимка: Thinkstock

Оказва се, че бащиното огнище е ценно до такава степен за българина, че той не желае да го напусне дори и след като се очаква да бъде самостоятелен. 

Петдесет и три процента от хората над 18 години в България разчитат на финансовата подкрепа на родителите си*. Другa една пета получават пари от баба и дядо. Българите обикновено разчитат на тази подкрепа до 22-рата си годишнина, но всеки осми възрастен българин живее с родителите си (13%).

Заедно с порасналите си деца най-често живеят родителите с по-високи доходи и разведените. Повече от половината от ползващите услугите на „модела мама” са мъже (58%), като по-голямата част, които живеят с родителите си, работят. Докато в България пълен хладилник и обслужване от мама се нрави на 12% от хората, в Полша те са почти една пета (19%), в Чехия общо домакинство с родителите споделя всеки шести (17%), а в Словакия всеки седми пораснал потомък (14%).

Повече от половината българи са сигурни, че родителите ще се погрижат за тях. Друга една пета могат да разчита на баба и дядо. В Словакия с родителите си живеят 42% от децата над 18 години, а в Полша – 31%. Обикновено родителите във всички страни престават да подкрепят финансово децата си около 23-тата им година, когато завършат образованието си или си намерят работа, сочи проучването.

От друга страна пък българите са най-щедри към родителите си.

В България доживотната рента от родителите не е на мода. Точно обратното – 28% от българите се грижат за остарелите си родители, което е най-високият процент от всички наблюдавани страни.

В Чехия редовно дават пари на майка си или баща си едва 12% от хората, в Словакия изпращат част от заплатата си на родителите 16% от хората, а в Полша – 23%, като сумата, с която ги подпомагат е най-високата от четирите страни (174 евро). Според проучването средната сума, с която порасналите деца подкрепят родителите си в България е 152 лв. (78 евро). Най-често за родителите си се грижат хората с по-високи доходи, или необвързаните.

*Проучването е по поръчка на ПРОФИ КРЕДИТ и е количествено, проведено в 4 държави – Чехия, Полша, Словакия и България, сред 4000 души възраст между 18 и 65 години. Изследването е реализирано от агенция за маркетингови проучвания IPSOS през юли 2015 г. посредством онлайн допитване.

Прочетете още:

Как да решим финансов проблем?

Проблеми с парите = проблеми с килограмит

Българите са най-щедри към любовниците си

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти