Най-нежното изкуство празнува

Най-нежното изкуство празнува
Снимка: Getty/Guliver

Велина Томова

На 29 април по света се чества Международният ден на балета. Инициативата е на Международния театрален институт. Страната ни също отбелязва датата.

Решението да бъде учреден ден на балетното изкуство е взето в София през 1982 г., на състоялата се у нас сесия на ЮНЕСКО.

За Международен ден на балета е определена рождената дата на френския балетмайстор Жан-Жорж Новер, който остава в историята като най-големия реформатор в класическия танц. Той се смята за „баща” на балета в днешния му вид.

Новер е роден на 29 април 1727 г. Той е хореографът, който въвежда характерните позиции на ръцете и краката, които и досега са в основата на класическия танц.

Знаменитият балетмайстор е работил в парижката „Гранд опера” и в операта в Лондон. Поставил е над 80 балета.

Определението за балета днес е сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи.

А според Жан-Жорж Новер, създателя на балета като самостоятелен театрален жанр, това е “драма, написана с музика и въплътена чрез хореография”

През 1759 г. излиза неговият труд „Писма за танца и балетите”, който полага основите на балетното „законодателство”.

В книгата той обосновава принципите на балета като сценично изкуство, обединяващо танца, пантомимата, музиката и изобразителните изкуства.

Това, което зрителите не виждат, са годините усърдни репетиции, понякога до сълзи, понякога до болка, за да се изпипа всяко движение и всяка позиция, да се слееш с музиката и да покажеш, че е възможно човек да полети, макар и за миг.

Всичко това обаче си заслужава заради аплодисментите, заради блясъка в очите на хората, заради създадената магия – между танца и хората.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти