Честита Баба Марта

Честита Баба Марта
Снимка: Thinkstock

В началото на най-женския месец в годината всички се поздравяваме и се кичим с красиви мартеници.

Преданията за празника са многобройни. Най-популярното от тях представя Баба Марта като сестра на голям и малък Сечко (месеците януари и февруари). Двамата братя, които владеят най-студените зимни месеци, изпивали всички бурета с вино и не оставяли за сестра си, което ядосвало клетата старица. Тогава тя изтупвала белия си кожух и земята се покривала със сняг.

Друга легенда разказва, че Марта обичала само младите момичета и децата, а по-старите хора се страхували от нейния гняв, затова гледали да не я ядосат. Старицата се радвала на детския смях и тогава била благосклонна, изпращайки топло и слънчево време на хората.

Баба Марта връзвала на ръцете на децата и младите момичета преплетени червени и бели вълнени конци, за да са здрави и честити. Оттам идва и традицията на първия ден на месец март да се закичваме с красиви мартеници и да си пожелаваме здраве и благоденствие.

Мартеницата е един от най-типичните български символи.

В миналото жените са изработвали сами мартеници, които дарявали на децата и мъжете си, но връзвали и на домашните животни – на кучето пазач и на най-красивото агънце в кошарата.

Традиционната мартеница се изработва от усукани бели и червени вълнени или памучни конци. Белият цвят олицетворява невинност, чистота и ново начало, а червеният цвят символизира зачатието, живота, слънцето и плодородието.

Подарете днес мартеници на всички свои близки роднини и приятели и им пожелайте здраве и щастие с думите ”Честита Баба Марта”.

Според традицията мартениците трябва да се свалят, когато видите първия щъркел. Завържете красивите бяло-червени украшения на клончето на напъпило дърво или пък ги сложете под камък с пожеланието да сте здрави и честити през цялата година. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти