Честит Петровден!

Днес празнуваме Петровден.

Православната църква чества едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос.

Като ревностни разпространители на християнството те претърпяват много страдания и гонения и са наречени "първовърховни престолници и вселенски учители".

Петър бил беден рибар. Той станал един от първите ученици и предан последовател на Христос. Той бил един от любимите ученици на Христос. Когато повели Исус на съд, само Петър и един от учениците вървели след него.

Павел първоначално бил сред гонителите на християните. На път за Дамаск бил ослепен от видение на Господа, а три дни по-късно - изцерен по чудо. Така от яростен противник станал ревностен разпространител на Христовото учение.

През 67-а година. заедно със сподвижника му Петър, били разпнати на кръст от император Нерон в Рим.

Според народните обичаи днес - на Петровден, се принася жертвено животно в чест на светеца - обикновено се коли "петровско пиле".

Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки. Осветени от свещеника, те носят здраве. Според вярванията Св. Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.

Днес имен ден празнуват всички, носещи имената: Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти